You are here

Η γραμμή Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής

20/06/2019 10:53

Θα ζητήσουν ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο επιμένει σ' αυτή τη συμπεριφορά. Βασικό επιχείρημα: οι ενέργειες της Άγκυρας στρέφονται κατά περιοχών της ΕΕ. Τον Φρ. Τίμερμανς προτείνει για την προεδρία της Κομισιόν ο πρωθυπουργός.

Με το βλέμμα στραμμένο στη στάση που θα τηρήσει η ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διεξάγεται σήμερα και αύριο η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Σύνοδος της Ευρωζώνης.

Παρότι η ατζέντα είναι πλούσια και «καυτή», αφού θα πρέπει να αποφασισθεί ο διάδοχος του Ζ. Κλ. Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν, Αθήνα και Λευκωσία θα αναδείξουν τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Το στοιχείο που θα αναδείξουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτές οι ενέργειες έχουν επιπτώσεις στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι οι κυπριακές και οι ελληνικές θαλάσσιες περιοχές είναι ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα επικαλεσθεί την απόφαση του (προχθεσινού) Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη «ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας», όσο επιμένει σ' αυτή τη συμπεριφορά. Αναμένεται να τονίσει δε, πως δεν πρόκειται απλώς για επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για τη στρατηγική αποτροπή κινδύνων που επηρεάζουν συνολικά την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (στο οποίο η χώρα εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου) εξέδωσε απόφαση που κρίθηκε «πολύ θετική» από την ελληνική πλευρά.  Κι αυτό διότι δεν περιορίσθηκε στη γνωστή ρητορική προς την Άγκυρα «να επιδείξει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», αλλά κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων «να καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι κυρώσεις που ήδη έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης αφορούν διακοπή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία (σ.σ. αυτό που «καίει» τον Ταγίπ Ερντογάν), διακοπή της θεώρησης των διαβατηρίων (βίζα) και πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση.

Την ενόχληση της Άγκυρας εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υπενθύμισε χθες «το λάθος» της ΕΕ να εντάξει, το 2004, ως χώρα-μέλος της την Κύπρο, για να σημειώσει ότι τώρα, εξαιτίας αυτού του «λάθους», το «διμερές» πρόβλημα Τουρκίας-Κύπρου προβάλλεται ως ευρωπαϊκό.

Στήριξη στον Φ. Τίμερμανς για την Κομισιόν

Ως προς την κύρια ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, στο τραπέζι θα τεθεί η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία στα πρόσωπα μέχρι αύριο, δεδομένου ότι στις 2 Ιουλίου θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον Φρανς Τίμερμανς, τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), για την προεδρία της Κομισιόν. Ως βασικό επιχείρημα θα προβάλει την ανάγκη ο νέος πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που να ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών-κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027

Ως προς το έτερο θέμα της Κομισιόν, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.

Για τον λόγο αυτό (θα τονίσει ότι) η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ, δηλαδή της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς τον σκοπό αυτό, θα επιμείνει στην ανάγκη «ίδιων ευρωπαϊκών πόρων», προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Κλιματική αλλαγή - ανεργία

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ ως το 2050.

Ως προς το ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, τέλος, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη, το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ.

Είναι σημαντικό -θα πει- το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαΐκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Πηγή: Euro2day