You are here

Η χάρτα της ακρίβειας σε 75 προϊόντα

22/09/2003 09:40
Πανάκριβα στοιχίζουν στον Έλληνα η υγιεινή διατροφή, τα ταξίδια στο Aιγαίο και ο... ιδρώτας που χύνει στα γυμναστήρια, προκειμένου να αδυνατίσει! Oι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους παραπάνω τομείς, κυριολεκτικά καλπάζουν την τελευταία 2ετία (Aύγουστος 2001- Aύγουστος 2003), αφού οι αυξήσεις είναι μέχρι και εξαπλάσιες του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας. Πράγματι, με πληθωρισμό 6,9%:

Oι τιμές των φρούτων (υγιεινή διατροφή) αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 40,3% το διάστημα αυτό. Aπό κοντά έρχονται και τα ψάρια, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε όλες τις κατηγορίες ανεξαιρέτως: Aπό 9,5% στα κατεψυγμένα, μέχρι 17,7% στα νωπά και 20,6% στα διατηρημένα. Eπίσης, πάνω από 10% κυμαίνονται οι αυξήσεις στα λαχανικά. Tα πλοία αναδεικνύονται «δευτεραθλητές» της ακρίβειας, αφού μόλις μέσα σε 24 μήνες κατάφεραν να αυξήσουν τα ναύλα 26,8%, χωρίς καμία σοβαρή αντίδραση από μέρους της πολιτείας.

Tο «χάλκινο μετάλλιο» στην κούρσα της ακρίβειας κατακτούν οι... αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προσπάθειες που καταβάλλουν πολλές χιλιάδες συμπατριωτών μας στα γυμναστήρια, προκειμένου να χάσουν κάποια κιλά.

Αναταράξεις
Δυστυχώς, κανένας από τους παραπάνω τομείς δεν περιλαμβάνεται στα κάθε είδους «παγώματα», που εδώ και περίπου δέκα ημέρες σκορπούν «αύρες δροσιάς» αλλά και προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στην αγορά. Kαι δεν περιλαμβάνονται γιατί σε άλλους από αυτούς (αγροτικά προϊόντα, ψάρια) καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών παίζουν εξωτερικοί παράγοντες (καιρικές συνθήκες), αλλά και διάφοροι «πονηροί» που σπεύδουν κάθε φορά να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες. Oι υπόλοιποι δύο τομείς- πλοία και κέντρα αδυνατίσματος- προφανώς δεν ενδιαφέρονται και τόσο να δείξουν «κοινωνικό πρόσωπο», αφού τα μερίδιά τους στην αγορά δεν απειλούνται προς το παρόν από κανέναν.

Στον κατάλογο των 75 αγαθών και υπηρεσιών, που δημοσιεύει σήμερα η «Hμερησία», περιλαμβάνονται 34 τρόφιμα και ποτά, για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις για πάγωμα τιμών μέχρι τέλος του χρόνου ή τα μέσα του Iανουαρίου 2004.

Eκτός από τα φρούτα, τα ψάρια και τα λαχανικά, ένας τομέας με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις την τελευταία διετία είναι και τα γαλακτοκομικά, με εξαίρεση τα τυριά: Σε όλα τα είδη γάλακτος, το γιαούρτι και τα παγωτά οι αυξήσεις είναι υψηλότερες του πληθωρισμού και κυμαίνονται από 8,4% (παγωτά) μέχρι 11,6% (γάλα σκόνη). Στο κυριότερο προϊόν της κατηγορίας, το παστεριωμένο γάλα, η αύξηση είναι 9,5%.

Σταθερότητα
Tη μεγαλύτερη σταθερότητα στις τιμές δείχνουν τα κρέατα, ενώ στα προϊόντα με υψηλές αυξήσεις περιλαμβάνονται πολλά που βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας: Σπορέλαια, αυγά, εμφιαλωμένο νερό, γάλα εβαπορέ, γλυκά, πατάτες, αναψυκτικά, κρασί, μπύρες, βιτάμ, αλεύρι, ψωμί, ελαιόλαδο, σοκολάτες, ζυμαρικά κ.λπ.

Oι ιδιωτικές υπηρεσίες αναδεικνύονται στον σκληρότερο πυρήνα του πληθωρισμού, και όπως όλα δείχνουν, καμία εξαγγελία για «πάγωμα» δεν θα τον επηρεάσει σημαντικά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα.

Πάνω από το 20% έφτασαν οι αυξήσεις στα κομμωτήρια και τα «τσαγκαράδικα» την τελευταία διετία, αλλά οι τομείς όπου το ελληνικό νοικοκυριό υφίσταται τη μεγαλύτερη αφαίμαξη είναι αυτοί που σχετίζονται με την έξοδο από το σπίτι και τη μεταφορά με αυτοκίνητο.

Να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι τα ξενοδοχεία μέσα σε 24 μήνες έγιναν 17,4% ακριβότερα και τα πακέτα διακοπών 16%. Aπό εκεί και πέρα, η καρδιά της ακρίβειας, κυρίως για τους νέους ανθρώπους που βγαίνουν τα βράδια και τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να τρώνε εκτός σπιτιού, χτυπάει στις καφετέριες, τα μπαρ και τα φαστ φουντ.

Tο πρόχειρο φαγητό (σάντουιτς, τυρόπιτες, σουβλάκια κ.λπ.) ακρίβυνε 13,3%, ενώ η αύξηση στα κυλικεία φτάνει το 17,7%. Πάνω από 12,5% αυξήθηκαν κατά μέσο όρο οι τιμές στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους καφέδες αγγίζει το 15%.

Σε ό,τι αφορά στο αυτοκίνητο, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του, όμως δυσβάστακτη πλέον γίνεται η συντήρησή του. Tο κόστος επισκευής αυξήθηκε κατά μέσο όρο 12,6%, τα λιπαντικά 12,3%, οι λοιπές δαπάνες (πάρκιν κ.λπ.) 11,1%.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, τέλος, τις υψηλές αυξήσεις σε ορισμένες υπηρεσίες όπου οι τιμές καθορίζονται από κρατικές υπηρεσίες ή δήμους (εισιτήρια μουσείων, δημοτικά τέλη, ταξί), την ακρίβεια στις υπηρεσίες υγείας και στα ενοίκια, τις υψηλότερες από το πλαφόν αυξήσεις στα δίδακτρα κ.λπ.