You are here

Η Κομισιόν ενέκρινε 13 πρόσθετα αιτήματα Ελλάδας μέσω του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

01/07/2020 14:36

Η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν 13 πρόσθετα αιτήματα από την Ελλάδα για τεχνική υποστήριξη μέσω του προγράμματος στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSP).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την εθελοντική μεταφορά ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τη συνιστώσα τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στο SRSP.

Τα νέα μέτρα θα προστεθούν στα περισσότερα από 170 σχέδια στήριξης που συντονίζει η Κομισιόν στην Ελλάδα. Τα επιλεγμένα έργα είναι, σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της εργασίας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και άλλων. Τα έργα θα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, να συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με απτούς τρόπους και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία κορωνοϊού, αναφέρει η Κομισιόν.

Το πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. Η υποστήριξη βασίζεται στο αίτημα και είναι προσαρμοσμένη στο δικαιούχο κράτος μέλος. Από το 2017, το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει σχεδόν 1.000 έργα μεταρρύθμισης σε 27 κράτη μέλη

Σημειώνεται  τέλος ότι η Κομισιόν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικής και Βιομηχανικής Έρευνας (IOBE), διοργανώνει ένα διήμερο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ηλεκτρονικό συνέδριο για την Ελλάδα. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στο θέμα "Τόνωση της ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης οικονομίας". Ο Επίτροπος Gentiloni θα συμμετάσχει σε συζήτηση μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ που εφαρμόζονται για την προώθηση μιας γρήγορης και ανθεκτικής οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ