You are here

Η Κομισιόν ενέκρινε πρόγραμμα στήριξης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με €1,5 δισ.

28/09/2020 14:00

Το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν "το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων" και "οι 12 σχετικές περιοχές είναι Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία".

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η συνολική ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι δεν θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά εταιρεία, όπως προβλέπεται από το Προσωρινό Πλαίσιο, το μέτρο είναι "αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο".

Όπως σημειώνεται "η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαιο κίνησης ως ποσοστό των δαπανών που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι το 2019" και  το μέγιστο ποσοστό των επιδοτούμενων δαπανών της εταιρείας είναι 50%.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να υποστηρίξει πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια ξαφνική έλλειψη ρευστότητας, θα είναι ανοικτό σε όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, εκτός από εκείνες που δραστηριοποιούνται (i) στον χρηματοπιστωτικό τομέα, (ii) την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, (iii) τις συμβάσεις αδειοδότησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εμπορικά σήματα ή σήματα και εμπορική τεχνογνωσία, και (iv) υπεράκτιες εταιρείες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.