You are here

Η Κομισιόν παρέπεμψε την υπόθεση των ελληνικών κονδυλίων στον ΟLAF λόγω καταγγελιών στον ελληνικό Τύπο

26/09/2018 14:16

Η αρμόδια Εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτώ επιβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι η Κομισιόν παρέπεμψε στον OLAF, την υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ, υπόθεση δυνητικής κακής χρήσης κονδυλίων για τη διατροφή των μεταναστών με κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, αφού ξεκαθάρισε ότι ο OLAF είναι απόλυτα αυτόνομος οργανισμός και δεν λαμβάνει εντολές από την Κομισιόν, δήλωσε πως καθώς η Κομισιόν δεν είχε την αρμοδιότητα να κρίνει επί των σχετικών καταγγελιών για κακή χρήση κονδυλίων σε σχέση με συγκεκριμένα κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν για υπηρεσίες catering, αποφάσισε να παραπέμψει την σχετική υπόθεση στον OLAF.  

H Nατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν επισκέφθηκαν δύο φορές το hot spot της Μόρια και “δεν βρήκαν ενδείξεις κακής χρήσης κονδυλίων” και ως εκ τούτου, όπως είπε, η Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση των σχετικών δαπανών. Σημείωσε μάλιστα υπάρχουν τακτικές διαδικασίες ελέγχου και πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το πως γίνεται ο έλεγχος. Τόνισε τέλος ότι υπάρχουν δύο ειδών κονδύλια για το θέμα, τακτικά και έκτακτα τα οποία ελέγχονται με ξεχωριστές διαδικασίες.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στον ΟLAF μετά από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, αφορά ένα κονδύλι 52 εκ.ευρώ και ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Η ίδια η Κομισιόν δεν διαπίστωσε κακή χρήση - σύμφωνα με την πηγή “πήγαμε, είδαμε ότι υπάρχουν εταιρίες catering όπως έπρεπε και μοίραζαν γεύματα, γι’αυτό και εγκρίναμε τα κονδύλια”, είπε. “Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και γι’αυτό, καθώς δεν είχαμε αρμοδιότητα ελέγχου παραπέμψαμε την υπόθεση στον OLAF”. H υπόθεση αφορά τα λεγόμενα έκτακτα και όχι τα τακτικά κονδύλια για το μεταναστευτικό. Τα τακτικά κονδύλια υπάγονται στον τακτικό έλεγχο που διεξάγει και θα διεξάγει η DG BUDGET. 

ΚΥΠΕ