You are here

Η (μεγάλη) εβδομάδα των Πρεσπών και «η προοδευτική συνάντηση»

21/01/2019 12:03

Η κυβέρνηση μπαίνει σήμερα σε μία από τις πιο δύσκολες εβδομάδες των τελευταίων 3,5 χρόνων, από την έκβαση της οποίας θα φανεί εάν το κυβερνών κόμμα καταφέρει να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου, «γυρνώντας» συνολικά το εκλογικό χαρτί.

Είναι ενδεικτικός ο σχεδιασμός που γίνεται για την «επόμενη ημέρα» της ψηφοφορίας (στην περίπτωση, βεβαίως, που δεν υπάρξουν αρνητικά απρόοπτα), καθώς το Μαξίμου σχεδιάζει να περάσει αμέσως στην αντεπίθεση και να «χτυπήσει» σε τρία μέτωπα:

*Στο κοινωνικό, δρομολογώντας το «δεύτερο πακέτο» θετικών μέτρων, αρχής γενομένης από την οριστικοποίηση του νέου, αυξημένου κατώτατου μισθού, για να ακολουθήσουν πρώτη κατοικία και χρέη προς τα ταμεία.

*Στο οικονομικό, με την έξοδο στις αγορές, η οποία, κατά τους στόχους και τις ελπίδες, θα επισφραγίσει την κυβερνητική σταθερότητα, τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνίσει ο Αλέξης Τσίπρας εάν θα επιλέξει τον Μάιο ή τον Οκτώβριο για την προσφυγή στις κάλπες.

*Στο πολιτικό, «χτίζοντας» το λεγόμενο νέο «προοδευτικό μέτωπο», καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε τους (αναμενόμενους) τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ και στο Ποτάμι, ενώ έφερε κοντά στην κυβέρνηση στελέχη του πρώην εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Ως προς το τελευταίο, το «ναι» στη Συμφωνία από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Λυκούδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο, δεν σημαίνει απλώς ότι η απόλυτη πλειοψηφία των 151 είναι διασφαλισμένη (σ.σ. πλην άλλου απροόπτου, πάντα). Αλλά και ότι προσφέρει, αντικειμενικά, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου τη δυνατότητα να εντείνουν τις διεργασίες για τη συγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας -προς και μετά τις εκλογές.

Η δήλωση του κ. Θεοχαρόπουλου ότι του πρότειναν (σ.σ. από το ΚΙΝΑΛ) να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με αντάλλαγμα την καταψήφιση της Συμφωνίας, θεωρείται ενδεικτική των προθέσεών του αφού, όπως είπε, αρνήθηκε το συγκεκριμένο «παζάρι».

Επιπλέον, η θετική θέση του Γιώργου Παπανδρέου στη Συμφωνία (όπως τη διατύπωσε το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών») προοιωνίζεται νέες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ: μπορεί ο ίδιος να μην είναι βουλευτής, επηρεάζει όμως έναν-δύο βουλευτές, οι οποίοι δυσκολεύονται ήδη να πουν ότι θα δώσουν αρνητική ψήφο.

Μένει να αποδειχθεί... πόσες διαγραφές αντέχει ακόμα να κάνει η Φώφη Γεννηματά.

Θετικά μέτρα, Εκκλησία, Σύνταγμα

Κατά τις πληροφορίες, οι επόμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αξιοποιηθούν ώστε το εν λόγω «προοδευτικό μέτωπο» να μορφοποιείται και να διευρύνεται.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η εκτενής αναφορά της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις πρωτοβουλίες, ως τα επόμενα βήματα μετά την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Στον χρόνο που απομένει μέχρι τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και ένα νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Επίσης, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, με την οποία θα τεθούν σε νέες, ειλικρινείς βάσεις οι σχέσεις της με την Πολιτεία. Και, φυσικά, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών, όπως και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων αγαθών».

ΝΑΤΟ, Μητσοτάκης και… Καμμένος

Ανοικτό παραμένει και το χρονοδιάγραμμα για τα παραπάνω. Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση... πριν καλά καλά συμπληρωθεί εβδομάδα από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος επανέλαβε χθες πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Εάν, τελικά, προχωρήσει σε κίνηση δυσπιστίας, η ψηφοφορία για τις Πρέσπες θα πάρει τριήμερη μετάθεση και θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι μία-δύο ημέρες μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας, η Βουλή θα κληθεί να κυρώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Διαδικασία που προκαλεί στη ΝΔ ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο, για λόγους προφανείς.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη εντάσσουν την «απασφάλιση» του Πάνου Καμμένου: «Ειδικά μετά τη φημολογούμενη σύμπραξή του με τους Καρατζαφέρη-Μπαλτάκο, θα μεταφέρει όλη την πολεμική και την πίεση στη ΝΔ, από το ακροατήριο της οποίας προσδοκά να πάρει ψήφους», λένε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από μία συνολική... απασφάλιση του πρώην κυβερνητικού εταίρου δεν θα φτάνουν σκάγια και στην κυβέρνηση -όπως έδειξε η εμμονή του κ. Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά.

Θα ψηφίσει η Κ. Παπακώστα;

Ως προς την «αριθμητική της Βουλής», το ερώτημα για τη στάση της Κατερίνας Παπακώστα επανέρχεται. Με διασφαλισμένη, δηλαδή, την πλειοψηφία, θεωρείται δύσκολο να υπερψηφίσει τη Συμφωνία, δεδομένου ότι και η ίδια απευθύνεται σε συντηρητικό και όχι αριστερό ακροατήριο.

Εάν αποφασίσει, τελικά, να κινηθεί στο «όχι», η παραίτησή της από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Πηγή: Euro2day