You are here

Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο ESM δεν θα έχει ενεργό πρόγραμμα διάσωσης

21/06/2018 18:28

Η ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα σημάνει και την πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, δεν θα υπάρχει "ανοικτό" ένα πρόγραμμα διάσωσης, επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ μετά την ετήσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού στο Λουξεμβούργο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο μηχανισμός θα συνεχίσει να έχει ενεργή δραστηριότητα στις αγορές ομολόγων, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις γαι το μετασχηματισμό του.

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο ESM θα συνεχίσει να εμπλέκεται στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε μάλιστα ότι ο ESM απέκτησε σοβαρή εμπειρογνωμοσύνη μέσα από τα προγράμματα στήριξης, και είναι πλέον έτοιμος να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Τσεντένο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατέγραψε ότι ο ESM της έχει δανείσει 47 δις. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας "σημαντικής", τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.