You are here

Η Πειραιώς αγόρασε το 26,98% της Proton

14/10/2008 08:25
To πρώτο τραπεζικό deal μετά από ικανό χρονικό διάστημα έλαβε χώρα χθες, ημέρα κατά την οποία οι αποφάσεις της Ε. Ε. χαιρετίστηκαν θετικά από τις διεθνείς αγορές.

H αξιοποίηση των μηνυμάτων της κρίσης, ώστε το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιδείξει την υγεία που όλοι υπερασπίζονται πως έχει, επιχειρείται μέσα από τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Proton Bank, σημείωναν παράγοντες της αγοράς.

Η διοίκηση της Πειραιώς συμφώνησε με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της, που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου της Proton, την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών.

Πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης διατυπώθηκε αίτημα και από τις δύο πλευρές προς το ελληνικό χρηματιστήριο για αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των δύο πλευρών, οι οποίες επιβεβαίωσαν την μεταξύ τους ύπαρξη συζητήσεων προς τις αρχές.

Στη συνέχεια και όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία, η οποία επίσης αμέσως ανακοινώθηκε στις αρχές, αποφασίστηκε από το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά η άρση της προσωρινής αναστολής, οπότε και οι μετοχές άρχισαν και πάλι να διαπραγματεύονται στο ταμπλό.

Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 11,40 ευρώ, ενισχυμένη κατά 3,07%. H μετοχή της Proton Bank έκλεισε στα 2,78 ευρώ (-29,80%).

Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank. Οι μετοχές της Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας (treasury stock).

Οι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε 1.300 εκατ. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 1.250 εκατ. ευρώ και η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων από τα οποία 19 στην Αττική. Η συμφωνία ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς κατά τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ, βελτιώνει δε τα κέρδη ανά μετοχή των μετόχων της Πειραιώς λαμβανομένων υπόψη των προσδοκόμενων συνεργιών.

Επόμενη φάση

Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Όμιλο Πειραιώς.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές. Η αγορά στο σύνολό της χαιρέτισε θετικά την κίνηση των δύο πλευρών.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της αγοράς του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος δηλώνει ότι κινήσεις που ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στην Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτες.