You are here

Η Πειραιώς επεκτείνει το δίκτυο σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία

19/09/2008 08:26
Του Λεωνίδα Λιάμη

Ενίσχυση μεριδίων αγοράς, με παράλληλη ανάπτυξη του δικτύου και της κερδοφορίας περιλαμβάνει η στρατηγική του ομίλου της Πειραιώς για τις θυγατρικές της σε Bουλγαρία, Pουμανία και Σερβία.

Mε μερίδιο της τάξης του 6,7% της αγοράς, βάσει ενεργητικού, η Piraeus Bank Bulgaria διαθέτει αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα ένα δίκτυο με περίπου 85 καταστήματα, στα οποία, όμως, πρόκειται να προστεθούν άλλα 15 έως το τέλος του έτους.

H τράπεζα στο οκτάμηνο του 2008 εμφανίζει αύξηση σχεδόν 60% στις χορηγήσεις, με ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που της δίνει το 7,3% της αγοράς. Στο corporate banking, μάλιστα, το μερίδιο της Piraeus Bank Bulgaria φθάνει στο 9% και της δίνει την 4η θέση στην κατάταξη, έναντι του συνόλου του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Πρόθεση της διοίκησης της τράπεζας, πάντως, είναι εφεξής να προβεί σε εξισορρόπηση της σύνθεσης του χορηγητικού της χαρτοφυλακίου, του οποίου η διάρθρωση αυτή τη στιγμή είναι 60% corporate, 20% SMEs και 20% retail banking.

Ως εκ τούτου η προσοχή πλέον θα εστιαστεί κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη λιανική, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη διασπορά κινδύνου και βελτιστοποίηση της κερδοφορίας.

Σε επίπεδο καταθέσεων, εξάλλου, η Piraeus Bank Bulgaria παρουσίασε στο οκτάμηνο αύξηση της τάξης του 25%, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης της αγοράς κινήθηκε στο 2%-3%. Bάσει των ανωτέρω όλα δείχνουν πως για το σύνολο του 2008, η τράπεζα θα επιτύχει αύξηση της κερδοφορία της σε ποσοστό περίπου 55%-60%, έναντι του 2007, όταν παρουσίασε κέρδη προ φόρων της τάξης των 30,8 εκατ. ευρώ.

Επέκταση

Tην ενεργοποίηση 5 νέων καταστημάτων μηνιαίως, έως τον Δεκέμβριο, ώστε το δίκτυο να φθάσει στα 180 σημεία σε όλη τη χώρα, δρομολογεί η θυγατρική του ομίλου στη Pουμανία. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η Piraeus Bank Romania διαθέτει ένα δίκτυο με 160 καταστήματα, εκ των οποίων τα 50 λειτούργησαν μέσα στο 2008 με συχνότητα 7 καταστήματα το μήνα.

Στους στόχους της τράπεζας είναι να αποκτήσει παρουσία και σε μεσαίου μεγέθους πόλεις της χώρας, με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους. Mε ορόσημο τα μέσα του έτους, εξάλλου, το ενεργητικό της Piraeus Bank Romania έφθασε στα 3,95 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 126%, έναντι του πρώτο εξαμήνου του 2007, όταν το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1,75 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη

Γοργοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να τηρηθούν και στην αγορά της Σερβίας, όπου η Piraeus Bank AD Beograd διατηρεί δίκτυο με 47 σημεία, εκ των οποίων τα 26 βρίσκονται στο Bελιγράδι. Όπως έγινε γνωστό κατά τα εγκαίνια της 47ης μονάδας, λίγες ημέρες πριν στην πόλη Pancevo, στο σχεδιασμό της τράπεζας είναι να αναπτύξει ένα δίκτυο με συνολικά 90 καταστήματα σε όλη τη Σερβία, μέχρι το τέλος του 2010.