You are here

Η Πειραιώς χρηματοδοτεί 60.000 αγρότες

27/01/2016 08:18
Για την Τράπεζα Πειραιώς είναι στρατηγική επιλογή η στήριξη της αγροτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής εστιάζοντας στον εξορθολογισμό της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. H τράπεζα χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα σε παραγωγικά πεδία, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων και στη διευκόλυνση της καθετοποίησης της παραγωγής, της μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων και της αύξησης της αναγνωρισιμότητάς τους στην εθνική και στις διεθνείς αγορές. Τελικός στόχος είναι η διάθεση προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και η δημιουργία βιώσιμων σε βάθος χρόνου γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει χρηματοδότηση σε περισσότερους από 60.000 επαγγελματίες αγρότες μέσω των προγραμμάτων της και στηρίζει έμπρακτα την παραγωγική διαδικασία και τα επενδυτικά τους σχέδια. Παράλληλα, έχει σχεδιάσει τις απαραίτητες υποδομές και πολιτικές για την υποστήριξη της αξιοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και δη τη στοχευμένη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων.

Προοπτικές

Όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας -με αφορμή τη συμμετοχή της Πειραιώς στην 26η AGROTICA (28-31.1)- «ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να υποστηρίξει, υπό προϋποθέσεις, την προσπάθεια για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή της σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης». Ειδικότερα σημειώνουν ότι η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία είναι υψηλή, αγγίζοντας σχεδόν το 3% του ελληνικού ΑΕΠ. Υψηλή είναι ωστόσο και η συμμετοχή του αγροτικού κλάδου στην απασχόληση με ποσοστό πάνω από 12% έναντι μόλις 5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, εν μέσω κρίσης, τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη καλύπτουν πάνω από το 17% των εξαγωγών της χώρας συμβάλλοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.