You are here

Η πολύφερνη νύφη και οι μνηστήρες

17/04/2008 08:56
Της Mαρίνας Πρωτονοταρίου

Ως πολύφερνη νύφη του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας, η Ευρωκλινική του ομίλου Eureko συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των όλων των μεγάλων ιατρικών ομίλων που αποβλέπουν με την εξαγορά αυτή να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως την υλοποίηση των στρατηγικών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των τριών ελληνικών συμμετοχών (Ιατρικό Αθηνών, Euromedica και Υγεία) ενδιαφέρον για την απόκτησή της Ευρωκλινικής έχουν δείξει και επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, που μέσω των κλινικών της Ευρωκλινικής σε Ελλάδα και Ρουμανία, στοχεύουν να επεκταθούν στην ιδιαίτερα σημαντική λόγω προοπτικών ανάπτυξης αγοράς ιατρικών υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ιατρικός κλάδος της Eureko αποτελείται από τη Medicom System που διαθέτει την Ευρωκλινική 140 κλινών, την Ευρωκλινική Παίδων 53 κλινών (Παιδιατρική Κλινική) καθώς και τη Medi-system Romania 76 κλινών, και ένα διαγνωστικό κέντρο στη Ρουμανία.

Ρουμανία

Σημειώνεται ότι η κλινική Medisystem της Ρουμανίας αποτελεί και τη μοναδική ιδιωτική κλινική υψηλών προδιαγραφών στη γειτονική χώρα και επομένως ιδιαίτερα σημαντική για όποια εταιρεία (δηλαδή όλες) θέλει να αναπτυχθεί στην εξελισσόμενη ρουμανική αγορά.

Η Eureko προτίθεται να πουλήσει (έως) το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Medicom System, η οποία το 2007 παρουσίασε πωλήσεις 55 εκ. ευρώ και κέρδη 7 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το εύρος των προσφορών κάποιες πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμήματα ανάμεσα σε 70 - 100 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφορές δεν είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους και σχετίζονται με την ευρύτερη στρατηγική των εταιρειών.

Το Ιατρικό Αθηνών, μετά τη συμμετοχή του γερμανικού ιατρικού ομίλου Asklei-pios στο μετοχικό του κεφάλαιο δίνει έμφαση στην ανάπτυξή του στις αγορές των Βαλκανίων, όπου ήδη έχει ξεκινήσει τη δημιουργία διαγνωστικών κέντρων.

Ανάπτυξη

Η απόκτηση της Medisystem θα επιτάχυνε την ανάπτυξη στη Ρουμανία, όπου ήδη ο όμιλος διαθέτει διαγνωστικά κέντρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για την απόκτηση της Ευρωκλινικής έχει γίνει από την Αskleipios-Ιατρικό και αφορά μια ευρύτερη συνεργασία με το σύνολο των νοσοκομείων της Eureko, όπως εξάλλου και η δημιουργία μιας συνεργασίας που να συσφίγγει το σύνολο των σχέσεων των δύο πλευρών.

Το Eurome-dica με στόχο την ανάπτυξή του σε όλη την Ελλάδα επενδύει σταθερά στην εξαγορά κλινικών αλλά και διαγνωστικών κέντρων στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κεντρικό σημείο στη στρατηγική της εταιρείας εκτός από τη διεύρυνση της παρουσία της στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι η ανάπτυξη στα Βαλκάνια και η απόκτηση γενικής κλινικής στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό μέσω της Ευρωκλινικής θα υλοποιούσε δύο σημαντικούς στόχους της στρατηγικής της αφού θα αποκτούσε γενική - παιδιατρική κλινική στην Αθήνα αλλά και θα επεκτεινόταν στη Ρουμανία.

Τέλος για το Υγεία η ανάπτυξη κυρίως εκτός Ελλάδος αποτελεί προτεραιότητα, ενώ στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξής του ενδιαφέρεται για την επέκταση της παρουσίας του και στην Αθήνα και γι αυτό η εταιρεία ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Ευρωκλινικής.

Η αύξηση της δυναμικότητάς του ομίλου σε κλίνες δημιουργεί επιπλέον συνεργίες.