You are here

Η προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική και οι επιφυλάξεις της ΕΤΕ

02/01/2019 09:11

Μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (ΑΕΕΓΑ) και μια δεκαετή σύμβαση bancassurance υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εθνική Τράπεζα, στα τέλη Νοεμβρίου, κοινοπραξία γερμανικού αντασφαλιστικού ομίλου και ιαπωνικής ασφαλιστικής, με την τράπεζα να τηρεί, προς το παρόν, στάση αναμονής.

Η προσφορά φέρεται να περιλαμβάνει ικανοποιητικό τίμημα (σ.σ αποτιμάται το 100% της ΑΕΕΓΑ περίπου 1 φορά τη λογιστική της αξία) υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων οικονομικού και νομικού ελέγχου. Για το λόγο αυτό η κοινοπραξία ζητά περίοδο αποκλειστικότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα το due diligence και θα κατατεθεί δεσμευτική προσφορά.

Παρ' ότι οι συμμετέχοντες στην κοινοπραξία αποτελούν γνωστά ονόματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας (o γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος Hannover Reκαι η ιαπωνική Lidehal), η Εθνική δεν έχει ακόμη απαντήσει. Οι επιφυλάξεις της εστιάζονται, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στη συμμετοχή στο ενδιαφερόμενο σχήμα, με μικρό ποσοστό, του M. Fairfield, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Exin Group.

Υπενθυμίζεται ότι η Exin είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής στο πρώτο διαγωνισμό πώλησης της ΑΕΕΓΑ, προσφέροντας 718 εκατ. ευρώ για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου και μια δεκαετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της τράπεζας, αλλά δεν κατάφερε εννέα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας να βρει τα κεφάλαια για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

Η παραπάνω κρίσιμη λεπτομέρεια εξηγεί, πιθανώς, την επιφυλακτική, προς το παρόν, στάση της τράπεζας, παρ ότι λέγεται ότι η ενδιαφερόμενη κοινοπραξία έχει καταθέσει μαζί με τη μη δεσμευτική προσφορά commitment letter.

Στην Αιόλου δεν θα ήθελαν να υπάρξει μια τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης του 75% της ΑΕΕΓΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αρνητική επίπτωση, τόσο στη λειτουργία της ασφαλιστικής, όσο και στη φήμη της τράπεζας. Επιπρόσθετα, καλούνται να σταθμίσουν αν θα μπουν σε αποκλειστικές συζητήσεις με έναν ενδιαφερόμενο ή θα καλέσουν την κοινοπραξία να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό για τη διάθεση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η εκκρεμότητα με την DG Comp

Άλλωστε, η Εθνική έχει ζητήσει από την DG Comp να της δοθεί παράταση ως το 2020 για την πώληση της ΑΕΕΓΑ, επικαλούμενη την ανάγκη να μην συμπέσει η διαδικασία με την προεκλογική περίοδο. Ενδεχόμενη αποδοχή της προσφοράς θα σήμανε de facto απόσυρση του παραπάνω αιτήματος.

Παρ' ότι υπάρχουν δημοσιεύματα για απόρριψη του αιτήματος της Εθνικής, στελέχη της τράπεζας επισημαίνουν ότι επίσημη απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) όπως και οι αρχές (SSM, ΤτΕ, ΤΧΣ) είναι ενημερωμένες για το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας, περιμένουν, όμως, τη θέση της τράπεζας ως τον αποκλειστικό αρμόδιο αφενός να κρίνει την αξιοπιστία της, αφετέρου να αποφασίσει τη διαδικασία μέσω της οποίας θα επιχειρήσει εκ νέου να διαθέσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθούν τα μέλη του, καθώς από τις ως τώρα διαρροές προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις διαφορετικής στάσης. 

Πηγή: Euro2day