You are here

Η πρόταση Optima-Φάις στις τράπεζες για τη διάσωση της Notos Com

22/01/2021 09:43

Σε συζητήσεις με δύο από τις πιστώτριες τράπεζες της Notos Com βρίσκεται το σχήμα Optima Bank με τον επιχειρηματία Σάμι Φάις, επιδιώκοντας να αποτελέσουν τον επόμενο «λευκό ιππότη», που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διάσωση του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα βρίσκεται σε προχωρημένη διαπραγμάτευση με τις Alpha BankΑΛΦΑ -2,45% και Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή τους επί τους εξής σχεδίου: προβλέπεται αγορά της απαίτησης ύψους 7 +1 εκατ. ευρώ από τη M&G, η χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και η δέσμευση των πιστωτριών τραπεζών για μερική κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων σε δεύτερο χρόνο.

Η κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων αποτελεί το πλέον σημαντικό θέμα των συζητήσεων καθώς προτείνεται να κεφαλαιοποιηθεί ως και το 80% των υφιστάμενων δανείων ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ώστε να αναπνεύσει ο όμιλος. Προκειμένου μάλιστα να διευκολύνει την αποδοχή της πρότασης το σχήμα Optima-Φάις προτείνει οι δικές του απαιτήσεις να μην έχουν κανενός είδους seniority και να κατατάσσονται pari passu με τους υπόλοιπους πιστωτές.

Η Alpha BankΑΛΦΑ -2,45% έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα στη Notos Com και ακολουθούν Εθνική και Eurobank. Η τελευταία αποφάσισε να τρέξει διαγωνιστική διαδικασία για πώληση των απαιτήσεών της, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. Οι απαιτήσεις της Πειραιώς είναι πολύ μικρές.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, το σχήμα Optima Bank- Σάμι Φάις θα αποτελέσει τον τρίτο «λευκό ιππότη» που αναλαμβάνει το εγχείρημα διάσωσης της Notos Com. Προηγήθηκαν η M&G, επενδυτικός βραχίονας του ασφαλιστικού ομίλου Prudential, η οποία αγόρασε από την Pillarstone τα δάνεια της Notos. Συμφωνία που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020.

Πηγή: Euro2day