You are here

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρέασε τη Motor Oil

18/06/2015 08:27
Υπομονή για ένα καλύτερο «αύριο» συνέστησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mότορ Οϊλ, Βαρδής Βαρδινογιάννης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του oμίλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε πως είναι κάτι που αφορά όλους και κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση... Η συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε χθες, ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως τη μη διανομή μερίσματος, την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και την πρόταση η εταιρεία να μπορεί να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών μέχρι 2 εκατ. με κατώτατη τιμή τα 4 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης χαρακτήρισε το 2014 ως ιστορική χρόνια λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στα περιθώρια διύλισης.

Αποθέματα

Εξ αιτίας των διακυμάνσεων και της μείωσης της αξίας των αποθεμάτων, ο όμιλος υπολογίζεται ότι είχε απώλειες 251 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες λειτουργίας συνέχισαν να είναι δύσκολες, παρότι υπήρξαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και μικρής αύξησης. Ο κ. Τζαννετάκης τόνισε πως η Motor Oil έδωσε έμφαση στην αύξηση της παραγωγής, των πωλήσεων, καθώς και στη διαφοροποίηση των προμηθειών. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην έκδοση του ομολογιακού δανείου 350 εκατ. ευρώ, το οποίο βοήθησε την εταιρεία, παρέχοντας τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες. Η παραγωγή της Μότορ Οιλ έφθασε το 2014 στο ιστορικό υψηλό των 11,2 εκ. μετρικών τόνων έναντι 10,5 εκ. μ.τ. κατά την προηγούμενη χρήση. Η αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 5,18% αντιστάθμισε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η πτώση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου κατά 8,75% (σε δολάρια).

Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ο όμιλος Μότορ Οϊλ είχε καθαρά κέρδη 41,68 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,25 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου 2014, παρότι ο τζίρος μειώθηκε στο 1,62 δισ. από 2,19 δισ. ευρώ.