You are here

Η Siemens απειλεί να κλείσει το εργοστάσιο

27/02/2008 11:38
Του Δημήτρη Μαλλά

Το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τις δραστηριότητες που επηρεάζονται από τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο γερμανικός όμιλος, προκειμένου να κάνει περισσότερο ελκυστικό τον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για εταιρικά δίκτυα (Siemens Enterprise Networks).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Siemens, το εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη μαζί με εκείνο της Κουριτίμπα στη Βραζιλία είναι προς πώληση, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο ανεύρεσης συνεργάτη που θα αναλάβει τη λειτουργία του. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, όμως, ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους. Προς πώληση είναι και τα κέντρα λήψης παραγγελιών στη Λατινική Αμερική που απασχολούν περίπου 1.100 εργαζομένους.

Περικοπές

Οι 270 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ των 3.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες είναι σε τμήματα ή εργοστάσια της Siemens που είναι πλέον προς πώληση. Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να περικόψει άλλες 3.800 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 2.000 στη Γερμανία, από διάφορους τομείς. Συνολικά, η Siemens Enterprise Networks (SEN) απασχολεί περίπου 17.000 άτομα.

Με δεδομένο ότι ουσιαστικά πωλούνται οι κατασκευαστικές δραστηριότητες (στο προς πώληση «πακέτο» περιλαμβάνεται και το εργοστάσιο στη Λειψία, η SEN σκοπεύει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο λογισμικό και στις υπηρεσίες.

Ο στόχος, όπως σημείωσαν και τα στελέχη της στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν είναι άλλος από την πώληση της SEN είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε σε θεσμικό που διαθέτει εμπειρία από τη λειτουργία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Αν και δεν αναφέρθηκαν οι εταιρείες και τα σχήματα με τα οποία διεξάγονται συζητήσεις, δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων έχουν αναφέρει την Alcatel-Lucent, τη Nortel Networks και τη Cerberus Partners.

Συζητήσεις είχαν γίνει και με την Avaya, αλλά η τελευταία φέρεται να έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται.

Ιntracom

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2002 η Intracom είχε συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστό στη Siemens Τηλεβιομηχανική, η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο του γερμανικού ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Όμως, τελικώς, η Intracom -και παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έλαβε «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν προχώρησε στην υλοποίησή της και δεν απέκτησε συμμετοχή στη Siemens Τηλεβιομηχανική. Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν δύσκολο να υπάρξει εκ νέου ενδιαφέρον τουλάχιστον από πλευράς της Intracom Holdings.

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδείξει η Intracom Telecom, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 51% από τη ρωσική Sitronics με το υπόλοιπο 49% να είναι στην Intracom Holdings. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ενδιαφερθούν και διεθνείς κατασκευαστές που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.