You are here

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στις εθνικές κάλπες

27/05/2019 09:47

Τι αλλάζει στη γαλάζια ρητορική σε σχέση με πριν. Πώς αποτιμά η Πειραιώς το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Η ενότητα, η αυτοδυναμία και ο… Βελόπουλος.

«Κερδίσαμε θριαμβευτικά το πρώτο ημίχρονο. Απομένει ένα ακόμα για να ολοκληρωθεί η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος». Με αυτά τα λόγια, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτύπωνε το κλίμα που επικρατεί στην ΝΔ, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν. Το κλίμα στο γαλάζιο επιτελείο ήταν πανηγυρικό, χωρίς πάντως να εκπλήξει το επιτελείο του προέδρου του κόμματος, καθώς όλες οι ενδείξεις που είχαν κατά τις τελευταίες ημέρες ήταν συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. Από την ανακοίνωση των exit polls ακόμα, κομματικές πηγές μιλούσαν για «σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του» και για σαφές μήνυμα των πολιτών αναφορικά με την κατεύθυνση που θέλουν να κινηθεί η χώρα. Η απόφαση τελικά του πρωθυπουργού να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές κάλπες, όπως λένε στην Πειραιώς, ήταν αναπόφευκτη γι’ αυτόν και ήδη αρχίζουν να οργανώνουν την νέα προεκλογική στρατηγική, προκειμένου «οι Έλληνες, που με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές έδωσαν τη λύση, να ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των τομεαρχών της ΝΔ, όπου θα επισημοποιηθεί η έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου. Και αυτό χωρίς στην αξιωματική αντιπολίτευση να παραγνωρίζουν και τις επαναληπτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, όπου θα θελήσουν να ολοκληρώσουν την καθολική επικράτηση των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων στους μεγάλους δήμους της χώρας που στηρίζονται από την ΝΔ. Ένα είναι το βέβαιο, ενόψει των εθνικών εκλογών: Ότι, δεδομένης της αποδοκιμασίας των πολιτών στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο στην ρητορική τους το θετικό αφήγημα και τις πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου του κόμματος για την επόμενη μέρα.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα συμπεράσματα για την απερχόμενη κυβέρνηση έχουν βγει και αποτυπώθηκαν στις κάλπες. Πλέον πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ακόμα περισσότερο, πιστεύοντας στις προθέσεις αλλά και την ικανότητα να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχόμαστε», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, επαναλαμβάνοντας το τρίπτυχο που υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης: «Μείωση φόρων, επενδύσεις και νέες καλές θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ελευθερία των πολιτών».

«Καθαρή πλειοψηφία»

Με αυτόν τον τρόπο και έχοντας ως βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, η ΝΔ στοχεύει ξεκάθαρα στην επίτευξη της αυτοδυναμίας στην επόμενη Βουλή. Το περίπου 33,5% (που στην Πειραιώς θεωρούν ότι μπορεί να διευρυνθεί), σε συνάρτηση και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, δίνει το δικαίωμα στην αξιωματική αντιπολίτευση να ελπίζει ότι δεν θα χρειάζεται τη σύμπραξη άλλου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιωχθεί. Επί της ουσίας, χωρίς να θέλουν να υποτιμήσουν -όπως λένε- την ετυμηγορία του λαού, στη ΝΔ έχουν αλλάξει το εκλογικό στοίχημά τους και από το «μια καθαρή νίκη» που είχαν θέσει για τις ευρωκάλπες, τώρα θα διεκδικήσουν μια«καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Σημαντική ίσως παράμετρος της δύσκολης εξίσωσης είναι η μία από τις δύο εκπλήξεις των χθεσινών εκλογών, η «Ελληνική Λύση», του Κυριάκου Βελόπουλου (η άλλη είναι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη). Προς ώρας, στο γαλάζιο επιτελείο αποφεύγουν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν την περίπτωση του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, αν και εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο, στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έφταναν στα γραφεία της Πειραιώς, πάντα το συγκεκριμένο κόμμα έδειχνε μια ιδιαίτερη δυναμική. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει ταυτόχρονα να εμφανίζεται ενωτικός, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να «ενώσει τους Έλληνες». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη δήλωσή του σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, «στην καρδιά μου δεν υπάρχουν κάποιοι που ‘θα τελειώσουν κάποιους’, δεν υπάρχουν πολλοί και λίγοι». Στην προσπάθεια αυτή, όπως καταδείχθηκε χθες το βράδυ, θα έχει στο πλευρό του και την «όλη Νέα Δημοκρατία». Ενδεικτικό είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσήλθε στα γραφεία του κόμματος για τα επινίκια, ενώ οι Κώστας Καραμανλής και Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ για να τον συγχαρούν για τη νίκη.

Πηγή: Euro2day