You are here

Η τρόικα φεύγει, τα μέτωπα μένουν ανοικτά, η Αθήνα περιμένει Eurogroup

28/04/2016 10:04
Χωρίς συμφωνία και με σημαντικά θέματα να παραμένουν ανοικτά, κυρίως αυτό των προληπτικών μέτρων, αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε ούτε το Πάσχα των Ορθοδόξων και πλέον η ελληνική κυβέρνηση περιμένει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup ώστε εκεί να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Μια συνεδρίαση που ενδεχομένως να γίνει την επόμενη Τρίτη, όμως, αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί μέσα στην ημέρα κι αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντ. Τουσκ μήπως τελικά μπορεί να οργανωθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου χθες το απόγευμα αναφερόταν ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα το σημείωμα αναφέρει: «Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup».

Ωστόσο, ούτε οι Γερμανοί εμφανίζονται θερμοί στο να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ενώ απρόθυμοι εμφανίζονται κι άλλοι ηγέτες. Την ίδια στιγμή και η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να στηρίζει την ελληνική θέση για πίεση προς το ΔΝΤ να άρει τις υπερβολικές απαιτήσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φεύγει με το βασικό πακέτο των 5,4 δις ευρώ να έχει κλεισει, με ανοικτές κάποιες λεπτομέρειες όπως το που θα κυμανθεί το αφορολόγητο όριο. Αν δηλαδή θα πέσει κάτω από τα 9.000 ευρώ, κάτι που ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος έχει αποκλείσει.

Το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία είναι το προληπτικό πακέτο και οι δεσμεύσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα.

Οι δανειστές διαφωνούν να λαμβάνονται μέτρα όποτε η Eurostat διαπιστώνει αποκλίσεις, γιατί οι ανακοινώσεις της γίνονται «κατόπιν εορτής», τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο του προϋπολογισμού.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες οι δανειστές άκουσαν χωρίς να τις δεχθούν ή να τις απορρίψουν. Δεν υπήρξε όμως συζήτηση επί της ουσίας, αν δηλαδή η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την φύση των πρόσθετων μέτρων.
Η ελληνική πλευρά επιμένει κυρίως για επιβολή εκτάκτων φόρων, ενώ οι δανειστές θέλουν αυτόματες περικοπές δαπανών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων.

Στην ελληνική πρόταση, όμως ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τις περικοπές κάποιους κωδικούς (π.χ συντάξεις) υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα οι «τρύπες» που θα δημιουργούνται από τις εξαιρέσεις. Προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πιο πειστική , προτείνονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα αθετήσει τη δέσμευση δημοσιονομικών διορθώσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά και σε αυτή την πρόταση.