You are here

Icap: Θετικές οι προοπτικές για τον κλάδο χυμών και αναψυκτικών

23/09/2003 15:18
Θετικές είναι ο προοπτικές για τον κλάδο χυμών και αναψυκτικών το 2004, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από σχετική έρευνα της Icap, δεδομένου ότι αναμένεται να παρουσιάσει πραγματική αύξηση ύψους 5,2% σε σχέση με το 2003.

Έντονος είναι ο ανταγωνισμός και υψηλός ο βαθμός συγκέντρωσης που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των χυμών και αναψυκτικών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι για την εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται πως θα επηρεαστεί θετικά. Αυτό, θα γίνει αφενός από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, και αφετέρου από τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινά προϊόντα.

Στον εν λόγω κλάδο, δραστηριοποιείται μικρός αριθμός μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρά κανάλια διανομής σε όλη την χώρα και πραγματοποιεί υψηλές διαφημιστικές δαπάνες για την υποστήριξη των προϊόντων του.

Αναφορικά με την παραγωγή χυμών, ακολουθήθηκε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 1990-2002, με μέσο ρυθμό ετήσιας αύξησης 5,6%.

Οι εισαγωγές χυμών, κυρίως από την Κύπρο, καθώς και οι εξαγωγές, κυρίως προς την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Κύπρο, παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, όλο αυτό το διάστημα.

Όσον αφορά στην αγορά των αναψυκτικών, σημειώνεται ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα, είναι μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου και συνεπώς υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης.

Επίσης, μία τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της κατανάλωσης των ενεργειακών και 'αθλητικών αναψυκτικών', το μερίδιο συμμετοχής των οποίων στην εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα προσεχή έτη, καθώς συμβαδίζουν με τα καταναλωτικά πρότυπα που επικρατούν.

Την ίδια στιγμή, η αγορά χαρακτηρίζεται από μία στροφή στη ζήτηση παραδοσιακών αναψυκτικών (βυσσινάδα) και κυρίως λευκών αναψυκτικών (λεμονάδα).

Για το τρέχον έτος, προβλέπεται πραγματική αύξηση της κατανάλωσης χυμών κατά 3% περίπου, καθώς και μικρή άνοδος αυτής των αναψυκτικών κατά 1%-2%.