You are here

Ιδιαίτερα επιτυχής η έξοδος στις αγορές της Πειραιώς

19/03/2014 08:26
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση και διάθεση στις διεθνείς αγορές του τριετούς ομολόγου κυρίου χρέους ποσού 500 εκατ. ευρώ για την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας από την Τράπεζα Πειραιώς. Το νέο ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 5%, το οποίο αποτέλεσε και σημαντική επιτυχία της τράπεζας. Το βιβλίο προσφορών, που παρέμεινε ανοικτό για λίγες μόνον ώρες, συγκέντρωσε συνολικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε τα 3 δισ. (υπερκάλυψη έξι φορές). Συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες, επιβεβαιώνοντας την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα (roadshow), κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε το ενεργό και έντονο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της πολυπληθούς συμμετοχής εκπροσώπων των σημαντικότερων και μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών.

Εκδότης του ομολόγου είναι η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Piraeus Group Finance Plc. Ημερομηνία διακανονισμού του ομολόγου θα είναι η 27η Μαρτίου 2014 και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Η έκδοση αποτελεί το πρώτο εγχείρημα ελληνικού φορέα προς τις αγορές χωρίς διασφαλίσεις, από την έναρξη της κρίσης.

Διθυραμβικά σχόλια απέσπασε η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. «Σταθμό» για τις ελληνικές τράπεζες την χαρακτηρίζει το διεθνές πρακτορείο Reuter, ενώ οι Financial Times αναφέρουν: «Τα hedge funds είναι ιδιαιτέρως πρόθυμα να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς στοιχηματίζουν ότι η χώρα θα επιτύχει μια σημαντική ανάκαμψη. To βιβλίο προσφοράς της τράπεζας ήταν πολύ υψηλής ποιότητας».

Μέσω αυτής της έκδοσης, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους (debt capital markets), διαφοροποιώντας τις πηγές ρευστότητάς της και ενισχύοντας τον στόχο της να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Τραπεζικοί κύκλοι παρατηρούσαν πως η έκδοση αυτή αποτελεί τη βάση ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τους μηχανισμούς στήριξης και να επανέλθουν στη φυσιολογική διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, ώστε με τη σειρά τους να μπορέσουν με επιτυχία να χρηματοδοτήσουν και αυτά τις δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, οι τράπεζες ανοίγουν τον αντίστοιχο δρόμο και στο ελληνικό δημόσιο και υπ' αυτήν την έννοια η μεγάλη υπερκάλυψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Προς την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού συνετέλεσε ιδιαίτερα η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας που ενισχύεται περαιτέρω με προγραμματισμένη αύξηση ύψους 1,750 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί πως διεθνείς επενδυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες θα αποδειχθούν ως οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη (μέσα στην πρώτη δεκάδα) όταν θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο οι σχετικές ασκήσεις προσομοίωσης.