You are here

Ιερά Σύνοδος: H Αγία Σοφία μεταβάλλεται από χώρος πολιτισμού σε σημείο διχασμού

13/07/2020 17:09

Με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το μνημείο μεταβάλλεται από χώρος πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως, σημειώνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας στον βωμό μικροπολιτικής σκοπιμότητας και κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για πολιτισμικό έλλειμμα και σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης.

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Με τη μετατροπή αυτή μεταβάλλεται το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την αποκατάσταση του Μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του.