You are here

Ηχηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πειραιώς

31/10/2013 08:17
Ηχηρό μήνυμα αποτελεί η χθεσινή επιτυχία του placement της πορτογαλικής BCP αξίας 500 εκατ. ευρώ, όσον αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, δείχνοντας έτσι τον δρόμο για ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το «πακέτο» των μετοχών στην Πειραιώς υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς η διάθεση των μετοχών και των warrants που κατείχε η BCP υπερκαλύφθηκε, κατά 1,5-2 φορές.

Το τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση της πορτογαλικής τράπεζας στα 2,10 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,50 ευρώ ανά μετοχή και 0,6 ευρώ ανά warrant, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να ανέρχεται στα 494 εκατ. ευρώ για το 4,64% της Τράπεζας Πειραιώς. Το μέσο discount διαμορφώνεται στο 16,7% με βάση το κλείσιμο της περασμένης Τρίτης.

Λίγους μήνες νωρίτερα η Τράπεζα Πειραιώς είχε αντλήσει 1,455 δισ. ευρώ, με την ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να φτάνει το 19,68%. Σε εκείνη την αύξηση σημαντικές θέσεις είχαν αποκτήσει η BCP, συμμετέχοντας με 400 εκατ. ευρώ και μεγάλα ξένα ονόματα όπως το Baupost.

Χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Σκλαβούνης χαρακτήρισε το γεγονός ως εξαιρετικά θετικό, δεδομένου ότι το placement πραγματοποιήθηκε με θετικό πρόσημο. Τραπεζικοί παράγοντες ανέφεραν πως η ελληνική αγορά έδειξε να περνά ένα εξαιρετικά σημαντικό τεστ.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ανοίγει σημαντικό παράθυρο στην επιτυχία της επαναϊδιωτικοποίησης των τραπεζών.

Η επιτυχία του placement πρέπει να αποδοθεί και στη σημαντική προσπάθεια προώθησης της διοικητικής ομάδας της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία πραγματοποίησε επαφές για τον σκοπό αυτόν στις ΗΠΑ το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή και μετά την ιδιωτική τοποθέτηση, αυξήθηκε η διασπορά των μετοχών της τράπεζας σε πάνω από 21%, ενώ το 80% των ελεύθερα διακινούμενων μετοχών της τράπεζας βρίσκεται στα χέρια των ξένων επενδυτών.

Θανάσης Παπαδής