You are here

ΙΚΑ: Μόνο 68 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από τη ρύθμιση οφειλών

14/10/2003 10:52
Mόλις 24.444 επιχειρήσεις και εργοδότες (από τους περίπου 190.000 οφειλέτες) υπέβαλαν στο IKA αιτήσεις για τη ρύθμιση, με ευνοϊκούς όρους, των χρεών τους από εισφορές!

Tην περιορισμένη -παρά το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς μετά την ψήφιση του ν. 3050/2002- ανταπόκριση των οφειλετών για την υπαγωγή τους σε σύστημα ρύθμισης, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το IKA από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στη χώρα. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το 67,6% των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκαν (16.534 κοινές και οικοδομικοτεχνικές επιχειρήσεις) υπέβαλαν αιτήσεις για την εφάπαξ εξόφληση των οφειλών τους «αξιοποιώντας» το κίνητρο της έκπτωσης (κατά 80%) επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Αιτήσεις

Tο υπόλοιπο 32,4% (7.909 επιχειρήσεις) προτίμησε να υποβάλει αιτήσεις εξόφλησης των οφειλών με δόσεις και έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Mε βάση τις αιτήσεις των πιο πάνω επιχειρήσεων, το IKA προβλέπεται να εισπράξει συνολικά 68 εκατ. ευρώ (35,7 εκατ. ευρώ με εφάπαξ εξόφληση και 32,3 εκατ. ευρώ σε δόσεις) έναντι συσσωρευμένων οφειλών που, για τον ιδιωτικό τομέα, ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις.

H διοίκηση του IKA εκτιμά πως, με δεδομένη την ταμειακή στενότητα που αντιμετωπίζουν αρκετές από τις μη «ενήμερες» ασφαλιστικά επιχειρήσεις, καλύτερες προϋποθέσεις για την εξόφληση των οφειλών θα δημιουργήσει η δυνατότητα παροχής δανείων μέσω τραπεζών για την εξόφληση των χρεών των επιχειρήσεων (όπως έγραψε χθες η «H», το μέτρο θα θεσμοθετηθεί με το μίνι ασφαλιστικό ν/σ του υπ. Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων).