You are here

ΙΟΒΕ: Ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας και το 2004

17/12/2003 16:48
Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει το 2004 να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς εκφράζει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία του έκθεση. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι οριακά ταχύτερη από αυτήν του 2003 και θα υπερβεί το 4%.

Ανάλογη πρόβλεψη διατυπώνεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2004.

Οι κύριοι παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2004 θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η ενδεχόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα τροφοδοτήσει άνοδο των εξαγωγών.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί επηρεαζόμενη κυρίως από την κατανάλωση, η οποία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ταχύτερα από το 2003 επηρεαζόμενη από την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος, λόγω των φορολογικών ρυθμίσεων και των αυξημένων παροχών του Προϋπολογισμού του 2004.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα συνεχίσουν να αυξάνουν, καθώς συμπληρώνονται το 2004 πολλά έργα που συνδέονται με τους Αγώνες. Ο κύριος όγκος όμως των επενδύσεων αυτών έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσα στο 2003 και έτσι ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων είναι ενδεχόμενο να επιβραδυνθεί.

Τέλος, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση εξωτερικού μπορεί να συμβάλει στην άνοδο του ΑΕΠ καθώς προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών και θετικό εξωτερικό ισοζύγιο.