You are here

ΙΟΒΕ: Τριμηναία έκθεση για ελληνική οικονομία

03/07/2003 12:31
Την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο του έτους επισημαίνει ο ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, αύξηση της τάξης του 3,6% θα σημειώσει το 2003 το ΑΕΠ στη χώρα μας, σύμφωνα. Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοδος θα στηριχτεί στην μεγέθυνση της τελικής ζήτησης, η οποία τροφοδοτείται από τις αυξημένες ροές κοινοτικών πόρων και τις επενδυτικές δαπάνες που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για το 2003, το Ίδρυμα προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, ενώ χαρακτηρίζει ως σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας την ”αδυναμία μετατροπής της ανάπτυξης σε νέες θέσεις εργασίας”.

Αναλυτικότερα και όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών, οι παράγοντες που συνδέονται με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ”φαίνεται ότι συνδέονται περισσότερο με τις διεθνείς εξελίξεις, στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που δημιούργησαν έντονη αβεβαιότητα”, καθώς η ελληνική οικονομία ”συντονίσθηκε με τις διεθνείς εξελίξεις και υπέστη ανάλογη επιδείνωση του κλίματος”.

Η πρόβλεψη όμως αυτή για το ΑΕΠ, επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, υπόκειται σε αβεβαιότητες που εντοπίζονται κυρίως σε παράγοντες όπως η παγκόσμια πορεία της οικονομίας, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην ενδεχόμενη επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων (του κατασκευαστικού κλάδου εξαιρουμένου), την ενδεχόμενη επιβράδυνση της καταναλωτικής επέκτασης και η ενδεχόμενη επιβράδυνση της παραγωγής στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στην ανεργία στην Ελλάδα, η έκθεση την χαρακτηρίζει ως δομικό φαινόμενο και όχι συγκυριακό το οποίο επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις φάσεις του κύκλου –ιδιαίτερα την ανοδική- και περισσότερο από μακροχρόνιους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που αλλάζουν με πολύ βραδείς ρυθμούς.

Το σημαντικότερο πάντως διαρθρωτικό πρόβλημα που επισημαίνεται στην έκθεση είναι το χαμηλό ”περιεχόμενο απασχόλησης” της ελληνικής ανάπτυξης, η αδυναμία της δηλαδή να μετατρέπει την ανάπτυξη σε νέες θέσεις εργασίας.