You are here

Ισχυρή "οροφή" οι 3.400 μονάδες

28/07/2008 15:56
Με καλοκαιρινό τζίρο κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με λίγα λεφτά οι μετοχές ανεβοκατεβαίνουν κατά το δοκούν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, ενώ ο τόνος αναμένεται να δοθεί και από τη συμπεριφορά των ξένων τις επόμενες ημέρες.

Μουδιασμένες οι ευρω-μετοχές με αιχμή τράπεζες και αεροπορικές. Στη Wall τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη της πολυεθνικής τροφίμων Kraft Foods, υπόσχονται ομαλή πορεία.

Στην εγχώρια αγορά, μετά το σημερινό κλείσιμο αναμένονται τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ και Πλαίσιο και εντός της εβδομάδας των Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola Hellenic και Τιτάν.

Νευρικά κινούνται οι τράπεζες καθώς έρχονται σήματα πωλήσεων από funds του εξωτερικού μετά την αντίδραση ελατηρίου των προηγούμενων 10 ημερών.

Η EFG Eurobank ανακοινώνει τα αποτελέσματά της την Τετάρτη και η Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη.

"Οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση ισχυρής κερδοφορίας από τις τράπεζες και εάν επαληθευτεί θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ανοδική τάση στην αγορά μεσοπρόθεσμα", σχολιάζουν αναλυτές στο Ρόιτερς.

"Αναμένουν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αργότερα στην εβδομάδα οπότε έχουμε μια στάση αναμονής και μικρούς όγκους στις συναλλαγές

Εν αναμονή και των εξελίξεων στην Εθνική καθώς η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας είπε ότι ζήτησε από την Τράπεζα να καθορίσει νέα τιμή στη δημόσια προσφορά για τους μετόχους μειοψηφίας στην τουρκική εταιρεία leasing Finans Finansal Kiralama.

Η Coca Cola Hellenic ενισχύεται πάνω από 1% μετά την μείωση της τιμής-στόχου της μετοχής της στα 18 ευρώ από 30 ευρώ, από την Citigroup. Η ξένη τράπεζα διατήρησε την αξιολόγηση "hold".

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές χάνουν έδαφος σήμερα Δευτέρα με τις τράπεζες στο επίκεντρο καθώς οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία δύο χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ενώ η Citigroup μείωσε την αξιολόγησή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σημαντικές είναι οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου μετά την κατάσχεση δύο ακόμη χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και την πώλησή τους στην Οhama Bank.

Ο δείκτης FTSΕurofirst 300 σημείωνε πτώση άνω της μισής μονάδας. Η αεροπορική εταιρεία Ryannair κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες της τάξης του 22% μετά την ανακοίνωση σημαντικής μείωσης των τριμηνιαίων καθαρών κερδών και την προειδοποίηση για τα αποτελέσματα έτους.

Τα κέρδη α’ τριμήνου της Ryanair πραγματοποίησαν βουτιά 85%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία φτηνών εισιτηρίων στην Ευρώπη δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τη λίστα με τους αερομεταφορείς που επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το πρόσημο των ετήσιων αποτελεσμάτων της να είναι αρνητικό.

Απώλειες 5,7% κατέγραψε η British Airways, 2,8% η Air Franche-KLM και 4,1% η Lufthansa.

Κ.Σ.