You are here

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για Πειραιώς και Alpha Bank

11/03/2014 08:16
Τη μεγάλη ρευστότητα που παρουσιάζουν στην παρούσα φάση οι διεθνείς επενδυτές και την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Alpha Bank, που προγραμματίζουν με μεγάλη επιμέλεια τις αυξήσεις μετοχικού τους κεφαλαίου 1,750 δισ. ευρώ και 1,200 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Οι δύο τράπεζες παίζουν δυναμικά το στοίχημα επανόδου τους στον ιδιωτικό τομέα και προτίθενται να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Εν τω μεταξύ, χθες, ξεκίνησε το road show της Τράπεζας Πειραιώς στο Λονδίνο - θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη, για το ομολογιακό της τράπεζας, κυρίου χρέους (χωρίς εξασφαλίσεις) ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί και με χαμηλό κόστος. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, το οποίο και θα μείνει ανοιχτό για μία και μόνον μέρα.

Οι δύο τράπεζες επιθυμούν επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Οι ξένοι επενδυτές, από την άλλη πλευρά, βλέπουν καθαρά πως ένα μικρό γύρισμα της οικονομίας θα οδηγήσει σε διευρυμένα κέρδη τις τράπεζες και κυρίως τις κεφαλαιακά αναδιαρθρωμένες, (οι ανάγκες των δύο τραπεζών είναι περιορισμένες και υπερκαλύπτονται και στο δυσμενές σενάριο από τις σχεδιαζόμενες αυξήσες) και τούτο διότι ένα σημαντικό τμήμα των δανείων που έχει διαγραφεί ή που θα διαγραφεί θα αρχίσει να αποπληρώνεται και υπό το πρίσμα αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα θα παρουσιάσουν σημαντικά κέρδη. Συγχρόνως οι δύο τράπεζες με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών θέτουν τη βάση για διανομή μερίσματος, στοιχείο που προσαυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάταξης και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 επιτρέπει εύλογες προσδοκίες. Ας σημειωθεί πως σε όλα αυτά προστίθενται και οι εκτιμήσεις για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις εκθέσεις των διεθνών οίκων 21 Μαρτίου και 4 Απριλίου.

EFG Eurobank

Συγχρόνως η διοίκηση της Eurobank έχει πραγματοποιήσει τις επαφές της με υποψήφιους επενδυτές, των οποίων οι διαθέσεις παραμένουν απολύτως θετικές. Τα πάντα ωστόσο στην περίπτωση της συγκεκριμένης τράπεζας εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί το ελληνικό δημόσιο. Οι πληροφορίες λένε πως το νομοσχέδιο που αποτελεί προϋπόθεση για να απευθυνθεί η Eurobank στον ιδιωτικό τομέα, θα αποτελέσει τελικώς ένα από τα προαπαιτούμενα που θα ζητήσει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας από το ΤΧΣ και η διάθεση μετοχών σε ιδιώτες σε μία δεύτερη φάση. Μία δεύτερη λύση είναι η μεικτή προσέγγιση που προβλέπει συμμετοχή ιδιωτών και ΤΧΣ, στον βαθμό που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρήσει ποσοστό ύψους 50% στην τράπεζα.

Η Εθνική

Οι κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τον χρόνο που θα δοθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, στοιχείο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ωστόσο εικάζεται βασίμως πως η μεταχείριση δεν θα διαφέρει από εκείνην που επιφυλάσσεται για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ΕΤΕ στην ανακοίνωσή της έχει απολύτως διευκρινίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η τράπεζα μέσα στα πλάνα της διατηρεί ακόμη και την έξοδό της στις αγορές μόλις ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της, η οποία θα προέλθει από το επιχειρησιακό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το σχέδιο αυτό προβλέπει πώληση περουσιακών στοιχείων της ΕΤΕ. Η τράπεζα επισημαίνει πως έχει τις μικρότερες δυνητικά ζημίες στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο και το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις εκτιμήσεις βάσει των οποίων έγιναν τα stress tests της Finansbank». Ωστόσο η ΕΤΕ έχει τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρού εσωτερικού κεφαλαίου, ενώ η Finansbank παραμένει το ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της.

Τέλος όσον αφορά την Attica Bank και την Πανελλήνια Συνεταιριστική, τα κεφάλαια είναι πολλά. Ιδιαίτερα για την Attica Bank, αυτή βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου που θα μειώσει τις ανάγκες για αύξηση, η οποία πάντως και αυτή φαίνεται να βρίσκεται μέσα στο πρόγραμμα της τράπεζας.