You are here

Ιστορική στιγμή η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα επισημαίνουν Τσεντένο και Μοσκοβισί

22/06/2018 07:32

"Είναι ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε”, καθώς “η Ελλάδα αποφοιτά από το πρόγραμμα διάσωσης” και εντάσσεται στις χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αποτελώντας άλλη μια ιστορία επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Τσεντένο, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη του eurogroup που συνεδρίαζε ως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος του eurogroup, παρουσιάζοντας την ιστορική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, επεσήμανε ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει όχι μόνο τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, αλλά και 450 μεταρρυθμίσεις συνολικά, πλέον των όσων εντάσσονταν στα προηγούμενα προγράμματα, πολλές από τις οποίες ήταν επίπονες για τον πληθυσμό. Τόνισε δε ότι η ΕΕ εκταμίευσε προς τη χώρα άνω των 240 δις ευρώ.

Ο Πρόεδρος Τσεντένο έκανε λόγο για νέες ευθύνες για την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου μέσω του προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής, μεταξύ των οποίων επιπλέον μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ξεκαθάρισε δε ότι η “ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων” είναι “το κλειδί” για την παραμονή της χώρας στον αυτόνομο δανεισμό.

Σε ό, τι αφορά το χρέος αναφέρθηκε περιληπτικά στα 10 χρόνια της επέκτασης της περιόδου χάριτος επί των πληρωμών, και τα 10 χρόνια της επέκτασης των λήξεων. Σημείωσε την επιστροφή των ANFAS ως το 2022 υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος και εξήγησε ότι η “ενισχυμένη εποπτεία” θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το ύψος της δόσης, 15 δις οδηγεί σε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 24,5 δις ευρώ που εξασφαλίζει τη χώρα για 22 μήνες.  


Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο στην υπαρξιακή κρίσης του κοινού νομίσματος. Ο Επίτροπος σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα θυμήθηκε τις κρίσιμες στιγμές του 2012 και του 2015 που η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ και υπογράμμισε τις πολλαπλές θυσίες του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα 88 προαπαιτούμενα και το εύρος τους σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης. Έκανε λόγο για απαραίτητες και αναπόδραστες επίπονες θυσίες. Τόνισε δε ότι η ευρωζώνη βοηθά την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και στέλνει το μήνυμα στις αγορές για μια βιώσιμη έξοδο. Σε ό,τι αφορά την μεταμνημονιακή εποπτεία, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ένα σύστημα πιστοποίησης της πορείας της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του  ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ, επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής, ειδικά για όσους παρακολούθησαν τις δραματικές νύχτες του 2015 και 2012, όταν η σταθερότητα του οικοδομήματος είχε απειληθεί, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε άλλη κατάληξη.

Τόνισε δε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ σε επίπεδο οικονομικής στήριξης ήταν χωρίς προηγούμενο, με τα 240 δις των δόσεων αλλά και τα 12 δις, ή 6,5% του ελληνικού ΑΕΠ που η Ελλάδα κερδίζει κάθε χρόνο από τα προνομιακά δάνεια του ESM.
Ξεκαθάρισε δε ότι με βάση τη σημερινή απόφαση άνω των 96 δις σε κεφάλαιο και τόκους μεταφέρονται για το 2033. Επεσήμανε όμως ότι η σοβαρή μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι απαραίτητη δεδομένου επιπέδου της βοήθειας που της έχει παρασχεθεί.

Λαγκάρντ: “Δεν έχουμε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος μεσοπρόθεσμα, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα”.

H Kριστίν Λαγκάρν τέλος θυμήθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν η πραγματική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας αποκαλύφθηκε στο eurogroup της 20ης Οκτωβρίου του 2009. Εκ μέρους του ΔΝΤ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την προσπάθεια και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως περιγράφονται στην απόφαση του eurogroup. Εξήγησε ότι το Ταμείο δεν έχει χρόνο να ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του σκέλος, αλλά θα μετέχει κανονικά στην μεταμνημονιακή εποπτεία.

H Kριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι “σημαντικά” και μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο Μάριο Τσεντένο επεσήμανε ότι υπάρχει μια συνεχής δέσμευση του eurogroup για επιπλέον δράση επί του χρέους στο μέλλον αν παραστεί ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μαξιλάρι ο Μ.Τσεντένο τόνισε ότι η ευρωομάδα θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για την ορθή χρήση αυτού του περιθωρίου που της δίνεται μέσω του συγκεκριμένου ποσού.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κομισιόν  Γιούνκερ επεσήμανε ότι η απόφαση τοu eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ενός ολόκληρου κεφαλαίου για τη χώρα. “Θα παλεύω πάντα ώστε η Ελλάδα να είναι στην καρδιά της Ευρώπης”, τόνισε. “Χαιρετίζω την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού. Οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ