You are here

JP Morgan: Ουδέτερη πλέον η σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα

22/06/2021 11:51

Ουδέτερη σύσταση από θετική προγενέστερα προτείνει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζά JP Morgan για τα ελληνικά αλλά και κυπριακά κρατικά ομόλογα, έπειτα από τις ισχυρές τους επιδόσεις το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Η JP Morgan εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα έναντι των γερμανικών τους επόμενους μήνες, καθώς κινούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

Τα ιστορικά χαμηλά spreads δικαιολογούνται από τα ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τις πολύ υποστηρικτικές αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το υπόλοιπο του 2021, τονίζεται.

Για τους επενδυτές που αναζητούν να αποκτήσουν θέσεις στην Ελλάδα, η JP Morgan θεωρεί ότι τα ομόλογα διάρκειας 7-9 ετών είναι ελκυστικά καθώς προσφέρουν τις καλύτερες διαφορές στις αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια.

Οι προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου τοποθετούν το spread του ελληνικού 10ετούς στις 95 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο του 2021 (από τις 98 μονάδες βάσης στις 18/6) και ελαφρώς υψηλότερα, στις 105 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο. Στα επίπεδα των 105 μονάδων βάσης εκτιμάται ότι θα παραμείνει το spread έως και τον Ιούνιο του 2022.

H JP Morgan εκτιμά ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 15 δισ. ευρώ φέτος και έχει ήδη προχωρήσει σε έκδοση 12 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί η αμερικανική τράπεζα.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, οι προβλέψεις της παραμένουν σταθερές. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στο +4,1% σε σχέση με το 2020 και προβλέπει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 172 δισ. ευρώ για το 2021, ελαφρώς υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των επίσημων φορέων.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, όπως και το 2020, αλλά σε μικρότερο βαθμό στο -0,2%.

Παράλληλα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 10% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3%, με αποτέλεσμα ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ να κινηθεί στο 209% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας επίσης θα είναι υψηλό και θα είναι της τάξεως του 7,6% αλλά και η ανεργία θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο 16,2%.

Πηγή: Euro2day