You are here

JP Morgan: Πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα

17/05/2021 15:19

Αν και βρίσκουν ενδιαφέρουσες επιλογές τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας και του Ηνωμένου Βασιλείου οι αναλυτές της JP Morgan, εντούτοις εξακολουθούν να υπολογίζουν ότι οι δείκτες αποτίμησης των εγχώριων δεικτών είναι υπερβολικοί. Οι διεθνείς αγορές μετοχών εισέρχονται σε φάση συσσώρευσης, και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα παραμείνει γύρω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων, εκτιμούν.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η τρέχουσα συσσώρευση δεν θα είναι παρατεταμένη, αλλά θα διαρκέσει ενδεχομένως 1-3 μήνες και στο τέλος θα αποδειχθεί ένα σπουδαίο σημείο εισόδου για την επόμενη φάση της ανοδικής κίνησης», εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Η JP Morgan εκφράζει προτίμηση για τους αμυντικούς κλάδους και δηλώνει επιφυλακτική για την τεχνολογία και θετική για τις τράπεζες.

Από την Ευρωζώνη, η JP Morgan εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν στο 9,4% του ΑΕΠ για την Ιταλία και στο 10% για την Ισπανία. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εξηγούν ότι η περιφέρεια αποτελεί ένα βασικό στόρι με μετοχές αξίας (value play), αφού τα χρηματιστήριά έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές αξίας και αναμένεται να ωφεληθούν από τη στροφή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Η JP Morgan εξηγεί ότι οι δείκτες της περιφέρειας έχουν υψηλή τραπεζική συμμετοχή, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις της περιφέρειας έναντι του πυρήνα να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία των τραπεζών και δηλώνει θετική για τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, η Ιταλία (MSCI Italy) είναι η φθηνότερη αγορά σε του κόσμου αλλά για την Ελλάδα η εικόνα είναι ακριβή η αντίθετη.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει μαζί με την Αυστρία οι καλύτεροι σε επιδόσεις στο διάστημα του ενός έτους, έχοντας ωστόσο υποαποδώσει τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα, η αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνεται 45,8%, αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών είναι στο 29,5%.

Η πιο προβληματική απεικόνιση της εγχώριας αγοράς είναι οι δείκτες αποτίμησης για την περίοδο 2021-2023.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) θα είναι στις 72,4 φορές για φέτος και θα μειωθεί ελάχιστα το 2022 και 2023 στις 64,8 και 58,3 φορές, αντίστοιχα. Ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17,1, 15,3 και 14 φορές την τριετία διετία 2021-2023, καθιστώντας την εγχώρια αγορά την ακριβότερη στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Δανία, με δείκτες 21,6 - 25 φορές. Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ χαμηλή στο 1,3% έναντι 3,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Σε όρους μεταβολής των EPS, η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, προβλέπει ότι στην Ελλάδα από -6,2% το 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2020 θα κινηθεί φέτος στο +27,9%, +11,8% το 2022 και πάλι θετικά με +11,1% το 2023.

Πηγή: Euro2day