You are here

Κ. Μητσοτάκης: H Τουρκία δεν μπορεί πια να ξεγλιστρά με την παράνομη συμπεριφορά της

01/10/2020 09:41

Η 60ή επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για μια ενωμένη, ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο, άξια των αγώνων των ηρώων της και ικανή να εγγυηθεί το μέλλον των παιδιών της. Αυτή είναι η δέσμευση της Ελλάδας και η προσωπική του δέσμευση, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε γραπτό μήνυμα για τη διαδικτυακή εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε την Τετάρτη η ΠΣΕΚΑ, για τον εορτασμό των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μήνυμα διάβασε η πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

O Έλληνας Πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στον αγώνα των Κυπρίων πατριωτών για ελευθερία και ανεξαρτησία όλα αυτά τα 60 χρόνια. «Δυστυχώς, συνέχισε, αυτή η ανεξαρτησία έχει πληγεί βαθιά από την τουρκική εισβολή. Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου είναι μια συνεχής ανοιχτή πληγή για ολόκληρο το έθνος μας. Είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε έννοια ειρηνικής συνύπαρξης».
 
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με όλα τα μέσα μια αμοιβαία συμφωνημένη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο τον βασικό άξονα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μαζί έχουμε οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους αξιόπιστους βασικούς παίκτες της περιοχής μας, με έμφαση στην ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία. Ο σταθεροποιητικός μας ρόλος έχει αναγνωριστεί από τους εταίρους μας. Οι επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και την Κύπρο στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», είπε.
 
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην αντίθετη πλευρά από τις εποικοδομητικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της  Κύπρου βρίσκεται η τουρκική συμπεριφορά, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ωστόσο «η Τουρκία δεν ξεφεύγει πλέον με την παράνομη συμπεριφορά της. Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν μαζί τις υπάρχουσες προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειές μας θα αποφέρουν καρπούς στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.