You are here

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα απέναντι στην Τουρκία

21/01/2020 12:14

Με κινήσεις ουσίας και χωρίς να παρασυρθεί σε «πόλεμο δηλώσεων» θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαμηνύει.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας». Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα «Αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», σημείωσε.
 
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η πόρτα της Αθήνας είναι ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση
υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. «Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Παράλληλα, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στους χαρακτηρισμούς αποδίδοντας τη ψύχραιμη στάση της χώρας σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, ότι η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον έχει ισχυρές συμμαχίες και τρίτον ισχυρές αποτρεπτικές ικανότητες.