You are here

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία η ανάπτυξη ελληνικού rapid test

30/11/2020 14:38

Ως μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων επιστημόνων χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου [rapid antigen test], τοποθετούμενος σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ελληνικό ταχείας ανάπτυξης τεστ αντιγόνου αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Eμβληματική Δράση”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

‘Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσης τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας («patent pending») στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)».

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης («strip») για τη δημιουργία ταχέως τεστ αντιγόνου («rapid antigen test»), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα συνιστούν μια μεγάλη επιτυχία που αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον τομέα της Υγείας.

«Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Θα δουλέψουμε μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη», κατέληξε ο ίδιος.

ΚΥΠΕ