You are here

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλη εθνική εμβέλεια έχει η επίσκεψη Πομπέο

30/09/2020 16:06

Ως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίσκεψη Πομπέο «παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη».

«Νομίζω ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενότητας του πολιτικού κόσμου της χώρας στα εθνικά θέματα.

Όπως διευκρίνισε, κατά την επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε διαφορετικούς τομείς, ενώ στις συζητήσεις που έγιναν στην Κρήτη κυριάρχησαν θέματα ασφαλείας.

«Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης για την παρουσία «του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα, την οποία και επέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι η επίσκεψη Πομπέο ενισχύει την εθνική γραμμή της Ελλάδας ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το μήνυμα του Συμβουλίου Κορυφής προς την Άγκυρα θα είναι απολύτως σαφές. «Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο ίδιος.

Ως προς τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο».

«Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε.