You are here

Κ. Μητσοτάκης προς Πομπέο: Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές όσο σήμερα

29/09/2020 13:33

«Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος Υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής καθώς εκεί συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μαζί με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης. «Η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού το USS Hershel Williams, ενώ στον ουρανό θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας. «Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε διάλογο και το διεθνές δίκαιο»πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από τις προκλήσεις της Τουρκίας η οποία, όπως είπε, με μια ακραία ρητορική συχνά φορτίζει το κλίμα αλλά και προχωρεί σε τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της.
 
«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς και στα νερά της Κύπρου όπως κι εσείς διαπιστώσατε και εσείς προ ολίγων ημερών στην εκεί σας επίσκεψη κ. Υπουργέ» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι κατηγορηματικά εναντίον των μονομερών ενεργειών.
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι η χώρα του βλέπει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε τη σημασία για ελλιμενισμό του Herschel Williams στη βάση της Σούδας.
 
«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.
 
«Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής», κατέληξε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.
 
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.
 
Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς».

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.