You are here

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρέωση η περιφρούρηση ακεραιότητας Ελλάδας

03/03/2020 17:43

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν συνιστά πλέον μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, αλλά «ασύμμετρη απειλή», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησε από τις Καστανιές Έβρου, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Αντιδρούμε με γνώμονα την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν αποδέχονται αυτήν την κατάσταση την οποία έχουμε δει σε βίντεο, μηνύματα και μαρτυρίες. Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή. Εμπροσθοφυλακή είναι συχνά άνθρωποι αγνώστου προέλευσης και αγνώστων σκοπών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα του τουρκικού στρατού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η «Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών», επιχειρώντας να μεταχειριστεί τους μετανάστες και πρόσφυγες ως μέσο πίεσης για την επίτευξη ίδιων συμφερόντων.

«Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν αποτρέψει 24.000 απόπειρες εισόδου από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπως είπε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», αλλά ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό το κράτος απειλών και εκβιασμού. Ακόμα, άσκησε κριτική στη στάση της Ευρώπης έως σήμερα, η οποία, όπως είπε, «μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει λύση». «Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει», είπε, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε μήνυμα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα. «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα. Δεν θα τα καταφέρετε. Και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη της επιλογής σας», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των ελληνικών συνόρων, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα για τις προσπάθειες που καταβάλει για την «προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία». Ακόμα, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η εύρεση μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη Συρία, και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις ελληνικές Αρχές και τις δυνάμεις της Frontex για τις προσπάθειες που καταβάλουν, καθώς επίσης και τη «συμπόνια της προς τους μετανάστες», επισημαίνοντας ότι «ζούμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις».

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαγγέλλοντας την περαιτέρω επιχειρησιακή υποστήριξη της Ελλάδας μέσω της Frontex, την παροχή οικονομικής υποστήριξης και τέλος την ενεργοποίηση ειδικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ΕΕ μπορεί να παράσχει 700 εκατ. προς την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να αναπτυχθεί ομάδα ταχείας παρέμβασης της Frontex για τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων.

«Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ καλείται να δράσει με τάξη, ενότητα και αλληλεγγύη.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν συναισθάνονται το μέγεθος του προβλήματος, ενώ ενέμεινε στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, που υπάρχουν στην Ελλάδα, των οποίων το μέλλον οφείλει η Ευρώπη να διαφυλάξει, όπως είπε.