You are here

Καινοτόμο το άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου

12/02/2004 10:52
Για έναν «νέο αστερισμό» έκανε λόγο χθες ο Μίμης Ανδρουλάκης, ανταποκρινόμενος στο προσκλητήριο του Γιώργου Παπανδρέου προς τις φιλελεύθερες και τις αριστερές δυνάμεις, παραπέμποντας εμμέσως στο προηγούμενο με την «Ελιά» της Ιταλίας.

«Εντάσσομαι σε αυτή την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της δημοκρατικής παράταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά το άλλοτε «τρομερό παιδί» της Αριστεράς, μετά από συνάντηση που είχε χθες το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Κίνημα «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό κίνημα γνώσης, καινοτομίας, δημιουργικότητας, επιχειρηματικότητας και πιστεύω ότι αυτό το μπλοκ των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Είμαι βέβαιος ότι η συνάντηση αυτή θα αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως στον κόσμο έχουν γίνει τόσο μεγάλες ανακατατάξεις, που απαιτούν λύσεις πέρα από τα παλιά σύνορα.

«Έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις, είπε. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε επαρχιώτικα. Σκεφτείτε τι ήταν η Κομμουνιστική Κίνα και τι είναι σήμερα. Η Κομμουνιστική Κίνα στηρίζει την παγκόσμια αγορά!».

Σε ερώτηση, σε ποιο οργανωτικό σχήμα θα συμμετάσχει τόσο ο ίδιος όσο και οι κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος μετά τις εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεν πως «δεν ξέρουμε εκ των προτέρων όλο το σενάριο, άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα υιοθετηθεί μοντέλο όπως η «Ελιά» στην Ιταλία: «Επειδή ασχολούμαι επαγγελματικά και με το risk management πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά σημαίνουν διαχείριση ρίσκου, δεν ξεκινάμε χαζοχαρούμενα ότι όλα είναι λυμένα. Στην πορεία θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Δηλαδή θα βρούμε τη μορφή που θα έχει ο αστερισμός ώστε να είναι αποδοτικός και να μη δεσμεύει».

«Εγώ από το 1991 - 1992 έχω διατυπώσει την πρόταση της παράταξης αστερισμός, που βεβαίως εμπεριέχει την κεντρική δύναμη που είναι το ΠΑΣΟΚ», είπε με νόημα, για να συμπληρώσει: «Δεν πιστεύω στο τέλος των ιδεολογιών. Εδώ δημιουργούμε ένα τεράστιο νέο πολυσυλλεκτικό ρεύμα ετερογενές κοινωνικά και ιδεολογικά, το οποίο όμως καλείται να ενοποιείται προγραμματικά. Δηλαδή αυξάνει η δύναμη του προγράμματος. Αυτό, δείχνει και το μέγεθος της ιστορικής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ σήμερα, το οποίο βέβαια είναι η κεντρική δύναμη. Διότι το ΠΑΣΟΚ, καθώς το ίδιο αυτομεταρρυθμίζεται, αυτοανανεώνεται, αυτοσχηματίζεται, είναι σε θέση με σιγουριά να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, χωρίς ν’ αμφισβητείται ο χαρακτήρας του ο πολιτικός ή ο κοινωνικός».

Ικανότητα Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από τα ανοίγματα, ίσα ίσα που πλουτίζεται από αυτά. «Αυτό θα πει ηγεμονική δύναμη, είπε. Μια ικανότητα να αυτοανανεώνεσαι και να ηγείσαι σε ένα ετερογενές κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά μπλοκ. Αυτό σημαίνει μια υπεροχή προγραμματική, που εγώ την αναγνωρίζω». Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είπε επίσης με νόημα:

- Όλο το εγχείρημα Παπανδρέου έχει έναν βαθμό ρίσκου, γι’ αυτό ακριβώς είναι καινοτόμο και δημιουργικό. Γι’ αυτό ακριβώς μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, γόνιμα. Δεν είμαστε εραστές των ρήξεων για τις ρήξεις, των καινοτομιών για τις καινοτομίες. Θέλουμε αυτό να οδηγήσει σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα, που εγώ το λέω πολύ απλά: Δουλειές, δουλειές, δουλειές.

- Μη φαντάζεσθε ότι θα έχουμε ταυτόσημες θέσεις. Είναι ένας πειραματισμός, μιας διαρκούς αντίθεσης - σύγκλισης, μιας διαρκούς ανταλλαγής ύλης. Κάπου μπορούμε να πάμε μαζί, κάπου δεν μπορούμε να πάμε μαζί. Αυτά είναι αυτονόητα, είναι τα απλά μαθήματα της πολιτικής.