You are here

Καλάθι νοικοκυριού: Τα σούπερ μάρκετ με το πιο «συμφέρον»

30/12/2022 14:45

Διανύουμε την 9η εβδομάδα (28-12-2022 με 03-01-2022) που είναι σε εφαρμογή το καλάθι του νοικοκυριού, εμπλουτισμένο για 3η εβδομάδα με τις τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (γαλοπούλα, μοσχάρι, βασιλόπιτα ή/και τσουρέκι, και σοκολάτα) οι οποίες συνθέτουν to «Καλάθι των Χριστουγέννων».

Σταθερότητα ή ελαφρά μείωση παρατηρείται στο ελάχιστο κόστος του καλαθιού για την πλειονότητα των αλυσίδων. Η ένταση της προσπάθειας που καταβάλουν οι περισσότερες αλυσίδες φαίνεται να μην μπορεί να σπάσει το φράγμα των 170€ (χαμηλότερο κόστος καλαθιού/τιμή ανά μονάδα προϊόντος), επισημαίνει σε μελέτη της η Inesis.

Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες οι περισσότερες αλυσίδες εντείνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν στον τελικό καταναλωτή ένα περιορισμένου κόστους καλάθι. Για 4η συνεχή βδομάδα το μέσο ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται αν και με μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες (-0.77%).

Ειδικότερα, στο 57% των αλυσίδων (10/17 αλυσίδες) μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας, το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε. Παράλληλα, για 2 αλυσίδες το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος παρέμεινε αμετάβλητο καθώς δεν υπήρξε καμία μεταβολή στη σύνθεση του καλαθιού και στις τιμές των προϊόντων των 51 κατηγοριών.

Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων φαίνεται να προσφέρει για ακόμη μια εβδομάδα το MarketIn (112), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατάταξη των αλυσίδων σε σχέση με το ελάχιστο κόστος καλαθιού (τιμή πώλησης) όπου και αυτή την βδομάδα ο Σκλαβενίτης εξακολουθεί να προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 109.38 € (σχεδόν ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας), ακολουθεί το καλάθι του ΑΒ Βασιλόπουλου με ελάχιστο κόστος 110.89 € και του BAZAAR με 111.09 €.

Τέλος, αν δίναμε στο καταναλωτή την δυνατότητα να επιλέξει τα προϊόντα με την ελάχιστη τιμή από κάθε Αλυσίδα το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος θα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (122.36€ έναντι 123.16€ ). Συνεπώς, ο καταναλωτής θα μεγιστοποιούσε το οικονομικό του όφελος εάν είχε την δυνατότητα να επιλέξει τα πιο φθηνά προϊόντα ανάμεσα σε όλες τις αλυσίδες.

Ωστόσο σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν περισσότερες από μία αλυσίδες με την ίδια ελάχιστη τιμή ανά μονάδα. Αυτές οι κατηγορίες που προκύπτουν από το καλάθι της 8ης εβδομάδας είναι: Γάλα για βρέφη, Γιαούρτι από Γάλα Αγελάδος Χωρίς Γεύσεις, Γλυκαντικές Ουσίες Κατάλληλες για Διαβητικούς, Λευκή Ζάχαρη, Μωρομάντηλα, Ρύζι, Τροφή για γάτες, Χοιρινό Συσκευασμένο και Ψωμί για Τοστ.

Σε ό,τι αφορά το Χριστουγεννιάτικο καλάθι, διαπιστώνουμε ότι αυτή την βδομάδα το MarketΙn προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 10.68 €, ακολουθεί το καλάθι του Lidl με ελάχιστο κόστος 11.6 € και του Σκλαβενίτη με ελάχιστο κόστος 12.1€. Εξετάζοντας το κόστος του χριστουγεννιάτικου καλαθιού τις 4 νέες κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη την τιμή ανά μονάδα προϊόντος τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρώς.

Το MarketIn με 17.75 € φαίνεται να προσφέρει το πιο «συμφέρον» καλάθι ενώ ακολουθεί ο Κρητικός με ελάχιστο κόστος 22.08 €, και ακολουθούν το Lidl με ελάχιστο κόστος τα 24.34 € και o Πιτσιάς με 24.62 €.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται ότι το ελάχιστο κόστος ανά μονάδα για το καλάθι που αφορά μόνο τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα μειώθηκε για το 35% των αλυσίδων, ενώ στο 29% παρέμεινε σταθερό.

Πηγή: Euro2day