You are here

Καλύτερες μέρες βλέπουν οι επιχειρηματίες

20/11/2003 10:29
Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο για πέμπτο συνεχή μήνα κατέγραψε η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αποδίδοντας την άνοδο στην αύξηση των δεικτών στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, τον Οκτώβριο ανήλθε στις 98,7 μονάδες, από 98,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Θετικό ήταν το κλίμα, για τρίτο συνεχή μήνα, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι άνοδο παρουσίασε και ο δείκτης των υπηρεσιών, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στον γενικό δείκτη οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ενώ στις Κατασκευές παρατηρήθηκε οριακή κάμψη.

Ειδικότερα, το κλίμα στη Βιομηχανία σημείωσε νέα σημαντική βελτίωση, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στις 105,3 μονάδες, από 102,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να προσεγγίσει την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2002.

Ρευστοποίηση

Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάσθηκε κατά κύριο λόγο από τη διαφαινόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων και από τις ευνοϊκότερες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής στο άμεσο μέλλον. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των βιομηχανιών που προβλέπει άνοδο παραγωγής, των πωλήσεων και των εξαγωγών τους 3-4 προσεχείς μήνες. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στις τιμές.

Στον τομέα των κατασκευών ο δείκτης υποχώρησε οριακά, στις 142,3 μονάδες από 143,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση ήταν αυτές που ουσιαστικά «έριξαν» τον δείκτη, καθώς οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών είναι πιο ευνοϊκές. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αύξηση της απασχόλησης παραμένει υψηλό, στο 50% των επιχειρήσεων, ενώ το 5% (έναντι 2% του Σεπτεμβρίου) αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεπάρκειας εργατικού δυναμικού.

Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών έφθασε στις 119,6 μονάδες, από 116,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ προβλέπεται αύξηση πωλήσεων στο άμεσο μέλλον. Αισθητά πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για αύξηση των παραγγελιών προς προμηθευτές, ενώ ισχυροποιούνται οι προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

Στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίσθηκε η βραδεία ανάκαμψη του κλίματος, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τον Μάιο. Ο δείκτης των προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 93,2 από 92,9, αντανακλώντας τις ευνοϊκότερες προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης.

Εργασιακή εμπειρία για άνεργους πτυχιούχους

Θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον τομέα της πληροφορικής θα «ανοίξει» ο ΟΑΕΔ για 3.337 άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ στα ΚΕΠ, στο υπουργείο Παιδείας και στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας, στο πρόγραμμα (προϋπολογισμού 14,6 εκατ. ευρώ) θα ενταχθούν, αφού κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις, άνεργοι ηλικίας μέχρι 35 ετών. Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι 8μηνη και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει σε κάθε απασχολούμενο 25 ευρώ ημερησίως.

Μανταλένα Πίου