You are here

«Καμπανάκι» Κομισιόν για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

02/07/2020 09:42

Η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει και να συναποφασίσει ξεκάθαρους στόχους-πλαίσια ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα νέα κονδύλια που θα προκύψουν από την απόφαση για το Πακέτο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό διαμήνυσαν και επισήμως πλέον, τόσο ο Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Π. Τζεντιλόνι όσο και ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Μάλιστα ο κ. Τζεντιλόνι, μιλώντας σε συνέδριο του ΙΟΒΕ μέσω τηλεδιάσκεψης ξεκαθάρισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση των νέων κονδυλίων θα πρέπει “να έχει σαφώς καθορισμένους στόχους (clearly defined objectives) σε καθορισμένους χρόνους και με καθορισμένα ορόσημα».

«Για την Ελλάδα αυτή είναι μια ευκαιρία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που μέχρι τώρα έμειναν πίσω και αφορούν στην παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με την παρέμβαση του και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος μίλησε για «στοίχημα» του δημοσίου τομέα της χώρας μας, να καταφέρει απορροφήσει τα κονδύλια τα οποία θα αποφασιστούν.

Ο κ. Κοστέλο συγκεκριμενοποίησε τους τομείς στους οποίους η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί:

  1. Αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα ώστε να γίνεται καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων. Πηγές είχαν αναφέρει στο Εuro2day.gr ότι ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός από τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί να φέρει και την δημιουργία νέων υπουργείων που θα επικεντρώνονται στα νέα κονδύλια
  2. Στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
  3. Στην ετοιμότητα για προσέλκυση επενδύσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι συνολικές επενδύσεις κυμαίνονται 7%-8% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ
  4. Σε ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα αντλεί τους νέους πόρους ώστε να κλείσει το επενδυτικό κενό.
  5. Στην ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να βλέπουν μπροστά και δη στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και την πράσινη ανάπτυξη. Πηγές από το Βερολίνο είχαν σημειώσει ότι ένα μεγάλο μέρος του νέου πακέτου θα πάει αυτούς τους δύο τομείς.
  6. Ο κ. Τζεντιλόνι πρόσθεσε άλλους τέσσερις τομείς που για την Κομισιόν χρειάζονται αλλαγές, την αναβάθμιση της φορολογικής διοίκησης, τον τομέα της ενέργειας, τον τομέα της δικαιοσύνης και την επιχειρηματικότητα.

Τόσο ο κ. Τζεντιλόνι όσο και ο κ. Κοστέλο επιβεβαίωσαν τα σχετικά ρεπορτάζ του Εuro2day.gr ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να αντλήσει τα νέα κεφάλαια, γεγονός που έχει ήδη προβληματίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει για να απορροφά τα νέα κονδύλια, η Ελλάδα θα υπόκειται στην 6μηνη εποπτεία της Κομισιόν μέσω του Ευρωπαϊκού εξαμήνου και σε οποιονδήποτε νέο όρο προκύψει από την τελική συμφωνία από τους ηγέτες της ΕΕ για το Πακέτο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδας δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο μαζί με τον 7ετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα είναι «τέχνη» να συνδεθούν οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε. Μόλις χθες, διέρρευσε από το Βερολίνο ότι ορισμένες χώρες θεωρούν την διάρκεια του Πακέτου (7έτη) ως πολύ μεγάλη.

Παράλληλα, συζητείται, μαζί με την Κομισιόν η κατάργηση της «ρήτρας γενικής διαφυγής» από το 2021 και η αναπροσαρμογή της σε ένα νέο βραχίονα «πιο σφιχτό».

Πηγή: Euro2day