You are here

«Καμπανάκια» από τον ΟΟΣΑ

04/06/2008 15:05
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να μειώσουν τα επιτόκια εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Στις 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,8% το 2008 και στο 1,7% το 2009 σύμφωνα με τον Οργανισμό, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2002.

Εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα ενισχυθεί φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001 και συστήνει στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια το 2008.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος πέφτουν στο 1,2% (από 2%) και μειώνονται στο μισό για την επόμενη χρονιά στο 1,1%.

Για τις 15 οικονομίες στην ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 1,7% το 2008 και 1,4% το 2009 (χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για 1,9% και 2% αντιστοίχως).

Παραινέσεις για Ελλάδα

Για την Ελλάδα η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι πρέπει να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μειώσει τη γραφειοκρατία για να διασφαλίσει καλές οικονομικές επιδόσεις, καθώς απειλείται από τη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Ο ΟΟΣΑ είπε σε έκθεσή του για την Ελλάδα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

"Η εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι σημαντική", ανέφερε η έκθεση. "Απαραίτητη είναι επίσης η πλήρης αναθεώρηση του συστήματος υγείας καθώς και η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας".

Ο ΟΟΣΑ είπε ακόμη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010.

"Το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2008 είναι περίπου 0,25% του ΑΕΠ υψηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη, αντικατοπτρίζοντας ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο ανάπτυξης και πιο επιφυλακτικές προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα", σύμφωνα με την έκθεση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007, όπως ανέφερε, εκτιμάται στο 3,1% του ΑΕΠ, πάνω από το πλαφόν του 3% της ΕΕ. Η κυβέρνηση είπε ότι το έλλειμμα ανήλθε στο 2,8% του ΑΕΠ πέρυσι.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλός στο 4% το 2007, αλλά επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω των μειωμένων επενδύσεων που οφείλονται στη σημαντική πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ανάπτυξη-πληθωρισμός

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί κοντά στο 3,5% το 2008 και 3,4% το 2009, υψηλότερα από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος ήταν στο 3,1% το 2007 και αναμένεται να ανέλθει στο 4,2% φέτος.

"Ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων", είπε.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που υποδηλώνει μειωμένη ανταγωνιστικότητα, αναμένεται να διευρυνθεί στο 15,3% του ΑΕΠ το 2008 από 14,1% του ΑΕΠ πέρυσι.