You are here

«Καπέλο» στη βενζίνη λόγω... Συρίας από επιτήδειους

03/09/2013 08:12
Την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Συρία βρήκαν κάποιοι στην εγχώρια αγορά των υγρών καυσίμων. Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ειδικού φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης». Έτσι, στα νησιά η αμόλυβδη βενζίνη άγγιξε τις τελευταίες μέρες ακόμη και τα δύο ευρώ το λίτρο. Και φυσικά τα βενζινάδικα στη Σάμο, την Κεφαλλονιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δεν έχουν καμία σχέση με την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη διεθνή αγορά από το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία.

Για να γίνουν όλα αυτά κατανοητά, θα πρέπει να δει κάποιος τα γεγονότα με τη σειρά τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες η βενζίνη έχει ακριβύνει γύρω στα 3 λεπτά το λίτρο.

Αύξηση, η οποία είναι υψηλή για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει στα 1,73 ευρώ το λίτρο από 1,70 που ήταν στις 15 Αυγούστου. Το διάστημα αυτό καταγράφεται κούρσα ανόδου της τιμής. Η λιανική, δηλαδή, αυτή με την οποία πουλάνε τα βενζινάδικα έχει αυξηθεί κατά μεγαλύτερο βαθμό από τις 22 Αυγούστου, οπότε και ήταν στα 1,711 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, τα δύο από τα τρία λεπτά της αύξησης τα έχει «τσιμπήσει» τις τελευταίες, μόλις, οκτώ μέρες.

Πριν από τη λιανική, ανάλογη πορεία έχει ακολουθήσει και η τιμή των διυλιστηρίων για την αμόλυβδη βενζίνη. Στις 15 Αυγούστου η τιμή στα διυλιστήρια ήταν 1,28 ευρώ το λίτρο και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 29 Αυγούστου ήταν στα 1,31 ευρώ το λίτρο.

Όπως και να' χει, το ύψος της τιμής πώλησης της αμόλυβδης στα νησιά δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις στη Συρία αλλά μάλλον από κερδοσκοπικές... ορέξεις λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Για τον λόγο αυτό στη Σάμο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,842 ευρώ και η υψηλότερη στα 1,98 ευρώ, στην Κεφαλλονιά οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,82 και 1,94 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,82 και 1,935 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες 1,818 και 1,935 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 1,805 και 1,93 ευρώ το λίτρο και στο Λασίθι 1,848 και 1,93 ευρώ το λίτρο.

Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της αγοράς των υγρών καυσίμων, θεωρούν ότι υπάρχει επίπτωση στις τιμές της εγχώριας αγοράς λόγω Συρίας και των διεθνών τιμών του αργού.Επισημαίνουν, όμως πως οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώνονται από τις τιμές των προϊόντων των διυλιστηρίων της Μεσογείου. Επειδή τα περιθώρια διύλισης λόγω της ύφεσης είναι περιορισμένα και μικρά δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις στην ελληνική αγορά.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται τέτοιο ύψος τιμών σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας.

Χρήστος Κολώνας