You are here

Καταδικάζουν παράνομες ενέργειες Τουρκίας οι ΥΠΑΜ Ελλάδας και Γαλλίας

24/02/2020 16:38

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, καταδίκασαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλορένς Παρλί, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί τόνισαν αμφότεροι ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκαν και στην απόφαση πραγματοποίησης σε ετήσια βάση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Ακόμα, συζητήθηκαν οι προοπτικές για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη προϋπόθεση αποτελεί η ακύρωση του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του συζητήθηκαν οι κύριοι άξονες για την υλοποίηση της κοινής απόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Γαλλίας για την εγκαθίδρυση μέχρι το τέλους του Ιουνίου του τρέχοντος έτους, στρατηγικής εταιρικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Υπουργών, αυξημένη παρουσία του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία από τα στοιχεία της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι συζήτησε με την κ. Παρλί για την προοπτική εξέλιξης των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές, με έμφαση στη λεγόμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στη γαλλικής έμπνευσης Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative), της οποίας η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει ενεργό μέλος. «Όπως γνωρίζετε με την Γαλλία συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη της Άμυνας και θα συνεργαστούμε εντατικά ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά της, η κ. Παρλί επανέλαβε ότι η ΕΕ και η Γαλλία καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα, ξεκάθαρα και χωρίς αμφισημία, το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Παράλληλα, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας υποστήριξε ότι η ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε μονομερείς πρωτοβουλίες, όπως αυτές της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν αναγνωρισθεί ως τουρκικές. Περαιτέρω τόνισε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κύπρο και την Ιταλία, την Ελλάδα αλλά και με την Αίγυπτο, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ναυτικής της παρουσίας στην περιοχή.

Παράλληλα, η κ. Παρλί γνωστοποίησε τη συμμετοχή των γαλλικών αεροσκαφών RAFALE στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020» που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το Μάιο.

Τέλος, εκτίμησε ότι σύντομα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των ελικοπτέρων NH-90, ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία για την υποστήριξη των MIRAGE-2000 και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στην απόκτηση των δύο φρεγατών Belhara.