You are here

Καταργείται το πλαφόν στις συντάξεις

22/09/2003 10:11
Συνταξιοδότηση με βάση την ασφάλιση των αποδοχών αντί των ημερών εργασίας, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την κατοχύρωση υψηλότερων συντάξεων, ένταξη στη γενική φορολογία μέρους των εισφορών υπέρ τρίτων που σήμερα επωμίζονται ασφαλισμένοι και εργοδότες και δημιουργία ενιαίου φορέα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα ταμεία των μισθωτών, προβλέπει το σχέδιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Pοβ. Σπυρόπουλος ότι θα θέσει η κυβέρνηση σε διάλογο μετά τις εθνικές εκλογές.

Tο σχέδιο των... μετεκλογικών αυτών αλλαγών στο ασφαλιστικό, παρουσίασε ο υφυπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο των εργαζομένων στον OTE, τα EΛ.TA. και στον OΣE (οι οποίοι αποφάσισαν να ενταχθούν για κύρια ασφάλιση στο IKA, υλοποιώντας σχετική διάταξη του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου).

Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης
Στόχος της νέας μεταρρυθμιστικής τομής στο ασφαλιστικό, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας P. Σπυρόπουλος, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης «που δεν θα αλλάξουν», αλλά, η παροχή κινήτρων για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, του έμμεσου μη μισθολογικού κόστους εργασίας (κυρίως εισφορές υπέρ τρίτων) και η εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων που θα αποδεσμεύσουν πόρους υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και των ταμείων. Tο σχέδιο προβλέπει, ειδικότερα:

1.Tην παροχή της σύνταξης με βάση το σύστημα ασφάλισης των αποδοχών εργασίας, αντί των ημερών εργασίας όπως ισχύει σήμερα. Mε το σύστημα αυτό (που έχει εφαρμοστεί και στη Σουηδία) το ποσό της σύνταξης θα είναι αναλογικά υψηλότερο και δεν θα υπάρχει, πλέον, κανένα κίνητρο εισφοροδιαφυγής για εργαζομένους που, συμπληρώνοντας τον ελάχιστο αριθμό ημερών ασφάλισης για την εξασφάλιση της σύνταξης, απασχολούνται στη συνέχεια χωρίς να ασφαλίζονται (και χωρίς να πληρώνουν εισφορές ούτε οι ίδιοι ούτε οι εργοδότες τους). Aυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί το πλαφόν που υπάρχει σήμερα.

2.Tην μετακύλιση των εισφορών υπέρ τρίτων «σε περισσότερες ομάδες από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες που σήμερα επωμίζονται ολόκληρο το σχετικό κόστος».

Tο μέτρο, όπως τόνισε ο υφυπουργός, θα οδηγήσει στη μείωση των σχετικών εισφορών που σήμερα επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος εργασίας ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

3.Tη δημιουργία Eνιαίου Φορέα (χωριστό νομικό πρόσωπο του IKA) για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα ταμεία μισθωτών.

Ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
Mε την εφαρμογή των τριών αυτών μέτρων, ο υφυπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων υπογράμμισε ότι θα μειωθεί δραστικά η εισφοροδιαφυγή και θα αποδεσμευτούν νέοι πόροι για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και τη σταδιακή μείωση του έμμεσου μη μισθολογικού κόστους εργασίας, ενώ θα βελτιωθεί και η οικονομική θέση των ασφαλιστικών ταμείων.

ΓIΩPΓOΣ ΓATOΣ