You are here

Κατάργηση της προκαταβολής φόρου...

22/09/2003 09:40
Του Αντώνη Σωτηράκου

Στην κατάργηση της προκαταβολής φόρου έναντι κερδών επομένου έτους που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις παράλληλα με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και την περαιτέρω επέκταση της ρύθμισης για περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων 1993 - 1998 προσανατολίζεται το υπουργείο Oικονομικών παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της υπηρεσιακής ηγεσίας.

Το άτοκο δάνειο του δημοσίου
Όπως είναι γνωστό, με το σύστημα της προκαταβολής, μαζί με τη βεβαίωση του φόρου για τα κέρδη της χρήσεως που αφορά η φορολογική δήλωση βεβαιώνεται και προκαταβολή φόρου ίση με το 55% του φόρου που αναλογεί στα βάση δηλώσεως κέρδη των επιχειρήσεων έναντι των κερδών της επόμενης χρήσης.

Mε τον τρόπο αυτό το υπουργείο Oικονομικών έχει εξασφαλίσει ένα άτοκο δάνειο εκ μέρους των επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε πάνω από 600 δισ. δραχμές (1,8 δισ. ευρώ) που ανακυκλώνεται από χρόνο σε χρόνο.

Aν η πρόταση υιοθετηθεί τελικά, γιατί, ήδη, έχουν προβληθεί ισχυρές αντιδράσεις από την υπηρεσιακή ιεραρχία της K. Σερβίας, σημαίνει ότι σταδιακά το υπουργείο θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις αυτό το ποσό, ενισχύοντας την ταμειακή τους ρευστότητα. Aπό την πλευρά της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου αντιτείνουν ότι το ποσό της προκαταβολής αντιστοιχεί περίπου στο 60% των φορολογικών εσόδων που σημαίνει ότι αν αποφασιστεί να καταργηθεί σταδιακά μέσα στην ερχόμενη τετραετία κάθε χρόνο θα πρέπει να επιστρέφονται στις επιχειρήσεις ποσά που αντιστοιχούν στο 15% των φορολογικών εσόδων.

Ρυθμοί αύξησης των εσόδων
Δεδομένου, υποστηρίζουν, ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να είναι υψηλότερος από 5% - 5,5% σημαίνει ότι στη διάρκεια της τετραετίας θα πρέπει να αποδεχτούμε αρνητικούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων ή να αναζητηθούν άλλες πηγές (νέοι φόροι;) για αναπλήρωση των εσόδων αυτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζουν, η μη αναπλήρωση των εκταμιεύσεων προς τις επιχειρήσεις από άλλες πηγές θα καταστήσει πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών χωρίς υπέρβαση του ελλείμματος από το στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κοινωνικό πακέτο και χάρτα σύγκλισης
Ενισχυτικές των αντιρρήσεων που διατυπώνονται είναι οι δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004, λόγω και της ενσωμάτωσης των παροχών που εξαγγέλθηκαν με το κοινωνικό πακέτο και τη Xάρτα Σύγκλισης.

Aπό την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της κατάργησης των προκαταβολών αντιτείνουν το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις η δέσμευση των ποσών αυτών με το πρόσχημα της προκαταβολής φόρου για μελλοντικά κέρδη σε μία περίοδο έντασης του ανταγωνισμού.