You are here

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους

01/11/2010 08:41
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών καταθέσεων και μισθωμάτων... έρχονται από σήμερα για τους οφειλέτες του Δημοσίου που για άλλη μια φορά «γύρισαν την πλάτη» στην νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση έληξε την περασμένη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενε το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, από 1.300.000 οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο 30 δισ. ευρώ, περίπου 200.000 ρύθμισαν τα χρέη τους. Έτσι, οι εφορίες ξεκινούν φορο-κυνηγητό και στέλνουν ήδη ειδοποιητήρια-τελεσίγραφο στους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, με την υπενθύμιση ότι «θα ακολουθήσει άμεσα λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όσων εξ αυτών εξακολουθήσουν να μη συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους».

Αποτελέσματα

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι απειλές και οι κατασχέσεις φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οδηγούν πιο εύκολα τους οφειλέτες του Δημοσίου στο ταμείο της εφορίας για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σ΄ αυτούς που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης (έκπτωση έως 100% στις προσαυξήσεις και έως 45 δόσεις) και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους ήταν και οφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης και πλούσιοι μεγαλοοφειλέτες, που είδαν την εφορία να προχωράει στην κατάσχεση των ακινήτων τους.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 70 κατασχέσεις ακινήτων, 36 κατασχέσεις μισθωμάτων και έχουν δρομολογηθεί 6 διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτων. Αν και η προθεσμία τυπικά έληξε την Παρασκευή, η ρύθμιση παραμένει ανοιχτή για τους οφειλέτες. Όσοι δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου λόγω έλλειψης ρευστότητας, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή αργότερα, αρκεί να καταβάλουν μαζί με την πρώτη δόση και όλες τις δόσεις της ρύθμισης των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία καταβολής.

Εν τω μεταξύ, με νέα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δημ. Γεωργακόπουλου, διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν αποτελεί προϋπόθεση η εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ. Αυτό όμως εξετάζεται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την μη απώλειά της.

2.Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται με τη μη καταβολή δύο συνεχών μηνιαίων δόσεων, αν έχει επιλεχθεί το πρόγραμμα ρύθμισης 4-12 μηνιαίων δόσεων ή τριών συνεχών μηνιαίων δόσεων, αν έχει επιλεχθεί πρόγραμμα ρύθμισης από 13 μηνιαίες δόσεις και πάνω.

3.Οφειλέτης που έχει βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, μέχρι 30/09/2010 θα πρέπει να τα υπαγάγει υποχρεωτικά στη ρύθμιση, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα ρύθμισης για όλα τα χρέη του (για παράδειγμα, δεν δύναται να υπαγάγει τα μισά χρέη σε εφάπαξ καταβολή και τα μισά σε πρόγραμμα ρύθμισης).