You are here

Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού

06/10/2003 14:52
Τη δημοσιονομική σταθερότητα με την οικονομική ανάπτυξη συνδυάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2004, το οποίο προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4,2% (έναντι 4% για το 2003), μείωση της ανεργίας στο 8% (από το 9% για το 2003), συγκράτηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% και συγκράτηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,2% του ΑΕΠ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 7,9% αλλά και αύξηση των δαπανών κατά 7,7%. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο προβλέπεται ότι τη μεγαλύτερη αύξηση θα την έχει το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (κατά 13,6%), το υπουργείο Ανάπτυξης κατά 11,2% και το Αιγαίου κατά 15,7%. Ουσιαστικές αυξήσεις στις δαπάνες θα έχουν επίσης τα υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 8%, και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 12,1%. Επίσης προβλέπεται ότι οι πιστώσεις για τις δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας θα αυξηθούν και πάλι σημαντικά με ρυθμό ανάπτυξης 7,2%.

Όπως αναφέρεται στο «εισαγωγικό σημείωμα» του υπουργού, στον προϋπολογισμό του 2004 ενσωματώνονται οι στρατηγικές επιλογές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανεργίας και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Οι στόχοι, προσθέτει ο υπουργός, είναι εφικτοί αλλά παράλληλα αναγκαίο να υλοποιηθούν δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σε ο,τι αφορά το δημόσιο χρέος για το 2004 προβλέπεται να μειωθεί στο 98,5% έναντι του 101,7% του 2003. Κατά το έτος 2004 ο δανεισμός θα εστιαστεί κυρίως στις διάρκειας τριών, πέντε, δέκα και είκοσι ετών για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στα βασικά σημεία των αποδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική διαχείρισης με εκείνη του 2003. Κύριος στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του υφιστάμενου δημόσιου χρέους.

Τέλος, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι για το 2004 η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Το ποίες θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν αναφέρονται, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, δηλαδή θα γνωστοποιηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου του 2003.