You are here

Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τα ζητήματα ασύλου

19/04/2018 17:47

Στη Bουλή των Ελλήνων κατατέθηκε, σήμερα Πέμπτη, νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα ασύλου και υποδοχής των αιτούντων διεθνή προστασία.

Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ορίζει ζητήματα που αφορούν τη διαμονή και την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια, ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η απόφαση για περιορισμό της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο λαμβάνεται όταν είναι αναγκαίο για λόγους αποτελεσματικής παρακολούθησης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας, και θα πρέπει να μνημονεύεται στα αντίστοιχα δελτία αίτησης ασύλου.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θέτουν, επίσης, τους όρους και τις προϋποθέσεις των υλικών συνθηκών υποδοχής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασίας των ανηλίκων και των ευάλωτων προσώπων, πρόσβασης στην εργασία, την απασχόληση και την κατάρτιση, καθώς και προστασίας της οικογενειακής ενότητας των αιτούντων διεθνή προστασία.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που αφορούν: τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας στην Ελλάδα για επενδυτική δραστηριότητα και σε ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, καθώς και τη χορήγηση δελτίου διαμονής ή διατήρησης του δικαιώματος διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη.