You are here

Κατεβαίνει ο πήχυς στο Χ.Α.

23/06/2008 08:37
Του Μάκη Αποστόλου

Με δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Χ.Α. μετράει ήδη απώλειες της τάξης του 30% από το ξεκίνημα του 2008 με τη διεθνή κρίση και τις αναταράξεις στις ξένες κεφαλαιαγορές αποτελούν τις βασικές αιτίες της... «κατρακύλας» και της ελληνικής αγοράς.

Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης έχει την εξήγησή του στον έλεγχο της αγοράς από τους ξένους επενδυτές, αλλά και στα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων, κάτι το οποίο αποτελούσε μέχρι την περυσινή χρονιά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Χ.Α.

Τα πρώτα... σημάδια εκδηλώθηκαν στους ισολογισμούς α τριμήνου, ενώ η συνέχεια ήρθε με τις αναθεωρήσεις κάποιων business plans, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτικούς οίκους σε αναθεωρήσεις των τιμών-στόχων προς σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν πριν από μερικούς μήνες.

Οι προβλέψεις πλέον για την κερδοφορία του 2008 είναι αντιστρόφως ανάλογες από αυτές που είχαν γίνει στα τέλη της περσινής χρονιάς και έτσι αντί ανόδου 12%-15% θα πρέπει με τα τωρινά δεδομένα - να αναμένουμε πλέον πτώση έως και 18%-20%.

Μοναδική ελπίδα των «ειδικών» είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο β εξάμηνο του 2008 τόσο στο εγχώριο αλλά κυρίως στο διεθνές περιβάλλον.

Υπεραισιοδοξία

Ένας από τους πλέον έμπειρους παράγοντες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και τακτικός... συνομιλητής διαχειριστών αρκετών ξένων funds, ο αντιπρόεδρος της «Μerit ΑΧΕΠΕΥ» Διονύσης Λευτάκης επισημαίνει ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών τόσο στα τέλη του 2007 όσο και στο ξεκίνημα του 2008 εμφανίστηκαν μάλλον... υπεραισιόδοξες υποεκτιμώντας τη διεθνή πιστωτική κρίση.

Έτσι οι περισσότεροι αναλυτές απογοητεύθηκαν μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα α τριμήνου, ενώ ανάλογη και πιθανότατα μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται στην κερδοφορία β τριμήνου».

«Εκτός του τραπεζικού κλάδου», συνεχίζει ο κ. Λευτάκης, «δεν θεωρώ ότι θα παρουσιαστούν σημαντικές αναθεωρήσεις των επιχειρηματικών σχεδίων από την πλειοψηφία των εισηγμένων, ωστόσο η χρονιά θα κυλήσει χειρότερα απ ό,τι είχε εκτιμηθεί στις αρχές του 2008.

Κρίνοντας από την πορεία του α τριμήνου, αλλά και από τη γενικότερη εικόνα στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θεωρώ ότι στην καλύτερη περίπτωση, η μείωση της συνολικής κερδοφορίας φέτος θα ανέλθει σε 18% συγκριτικά με το 2007.

Γενικότερα πάντως πιστεύω ότι η διαχείριση των business plans εκ μέρους των διοικήσεων των εισηγμένων θα γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή και... φειδώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που αφορούν την πορεία των μελλοντικών μεγεθών των επιχειρήσεων».

Κρίση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι η αναθεώρηση κάποιων business plans οφειλόταν κυρίως στη μεγαλύτερη του αναμενομένου οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, παρά σε εσφαλμένες εκτιμήσεις των διοικήσεων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «δυστυχώς τα σχέδια των εισηγμένων πήγαν πίσω, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορούσε να προβλέψει την εκτόξευση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών στα 140 δολάρια/βαρέλι.

Ακόμη, αρκετές από αυτές «πλήρωσαν» και τις απεργίες στα λιμάνια, οι οποίες επιβάρυναν σημαντικά τζίρο και κερδοφορία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2008 θα σημάνει το τέλος της ανοδικής πορείας της κερδοφορίας, καθώς η εκτίμησή μου πλέον είναι ότι η υποχώρηση των κερδών θα ξεπεράσει το 15%».

Οι αρχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξης Πιλάβιος είναι αποφασισμένος να μη... χαριστεί στις διοικήσεις εισηγμένων που εμφανίζουν υπεραισιόδοξα business plans, τα οποία αδυνατούν να πιάσουν τους στόχους τους και θα απαιτήσει αναθεωρήσεις ώστε να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό.