You are here

Καθαρά κέρδη €5 εκ. για την Εθνική Τράπεζα

25/05/2017 09:20
Κερδοφορία 5 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση (και 30% σε ετήσια βάση) το Α΄ τρίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκαν σε 244 εκατ. ευρώ αντανακλώντας την περαιτέρω ανάκαμψη των οργανικών εσόδων και την περιστολή των λειτουργικών δαπανών.

Ο Όμιλος σημείωσε οριακές ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (-3 εκατ.) έναντι κερδών ύψους 72 εκατ. το Δ’ Τρίμηνο του 2016, παρά την απουσία του κέρδους από την πώληση της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (150 εκατ. που προσαύξησαν τα λοιπά έσοδα το Δ’ τρίμηνο του 2016) και τη σημαντική προσωρινή αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Παρά την αβεβαιότητα κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (-0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας το σχεδόν μηδενικό ρυθμό δημιουργίας νέων ΜηΕξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων.

Η Τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά 3 δισ. από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).

Σε επίπεδο Ομίλου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 139 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τις νέες επισφάλειες στα εγχώρια στεγαστικά δάνεια (145 εκατ. από 42 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο), οι περισσότερες εκ των οποίων, όμως, έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ύστερα από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω εποχικότητας, και εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, οι καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά τις εκροές καταθέσεων, η εξάρτηση από το μηχανισμό ΕLA παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τέλος του Δ’ τριμήνου του 2016 σε μόλις 5,6 δισ. ευρώτο τέλος του Α’ τριμήνου του 2017

Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) ανήλθε σε 16% και σε 15,8%.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2017 καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -7,58% εν μέσω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που επικρατούσε τους πρώτους μήνες του έτους», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φραγκιαδάκης.

Σημαντικό βήμα

«Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας, η οποία θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας συμπλήρωσε. Το σταθερά βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αναμένεται να συμβάλλει στην επίτευξη των βασικών μας στόχων για το 2017: ενίσχυση της κερδοφορίας, βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων μας, περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, σύμφωνα με ή πλέον των στόχων μας προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) και χρήση της ρευστότητάς μας για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να πετύχει έξοδο από την ύφεση» κατέληξε.