You are here

Κατηγορίες για την υγιεινή στο Καρά Τεπέ και θεωρίες για την πυρκαγιά στη Μόρια από βρετανικά ΜΜΕ

15/10/2020 11:29

Κατηγορίες κατά των ελληνικών αρχών από οργανώσεις αρωγής για «αποτυχία» προστασίας των μεταναστών και προσφύγων στον καινούριο «αμφιλεγόμενο» καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, μεταφέρει η βρετανική Daily Telegraph.

Η δε εκπομπή Newsnight του BBC ανέφερε πως πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια ίσως κρύβονταν «οργισμένοι ντόπιοι και ακροδεξιά στοιχεία».

Η Telegraph αναφέρεται στην πλημμύρα λόγω βροχόπτωσης στο νέο καταυλισμό και φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων οργανώσεων αρωγής που λένε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν προσφέρει ούτε τη «βασική αξιοπρέπεια» στους φιλοξενούμενους στη δομή.

Ο Στέφαν Όμπεραϊτ από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σχολιάζει ότι οι σκηνές είναι «εντελώς ακατάλληλες» για το χειμώνα και ότι η κατάσταση είναι «ταπεινωτική και εντελώς απαράδεκτη».

Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Σάμπια Μαντού δηλώνει ότι υπάρχουν «κρίσιμα κενά» σε βασικές συνθήκες υγιεινής.

Η Telegraph παραθέτει πάντως δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι τα προβλήματα «αντιμετωπίζονται άμεσα».

Η εκπομπή Newsnight του BBC επιχείρησε, εξάλλου, το βράδυ της Τετάρτης να διερευνήσει τα αίτια των πυρκαγιών που κατέστρεψαν τον καταυλισμό στη Μόρια τον περασμένο μήνα.

Επικαλούμενη μαρτυρίες και βίντεο Αφγανών μεταναστών στη Μόρια, ερασιτεχνών κινηματογραφιστών, η εκπομπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες εστίες φωτιάς στη Μόρια προκλήθηκαν από αγανακτισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ η μεγάλη φωτιά στις σκηνές την πρώτη ημέρα ίσως προκλήθηκε «από οργισμένους ντόπιους και ακροδεξιά στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πυρκαγιά την επομένη, που ολοκλήρωσε την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού, πάλι επικαλούμενη μαρτυρίες Αφγανών μεταναστών η εκπομπή την αποδίδει ενδεχομένως σε σύμπραξη μεταναστών και ντόπιων.

ΚΥΠΕ